Χωρίς κριτήρια και με απ’ ευθείας αναθέσεις το Υπ. Παιδείας δίνει χρήματα


...Σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα 

 Εξαντλώντας κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Γιώργος Στύλιος, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό αναλυτικά στοιχεία ως προς τη διαφάνεια στη διαδικασία χρηματοδότησης και τη στελέχωση των οργάνων διοίκησης των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας μας. 



Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε σειρά ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, ζητώντας διεξοδική ενημέρωση.

 «Οι απαντήσεις που μου δόθηκαν σε προηγούμενα σχετικά ερωτήματα είναι ελλιπείς, αποσπασματικές και δημιουργούν πολλές απορίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στύλιος. Στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, εμφανίζονται πολλαπλά ελλείμματα στοιχείων με απαντήσεις που υποδεικνύουν σύγχυση βασικών εννοιών, όπως η διάκριση ισολογισμού ερευνητικού κέντρου και ινστιτούτου.

 Επίσης, εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα στην συνέχεια της διοίκησης. Επιπλέον, τονίζει ο κύριος Στύλιος, η διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων των ακαδημαϊκών φορέων της χώρας, οφείλει να υπηρετεί τη διαφάνεια, την ισότιμη ανάπτυξη και να εξασφαλίζει την ίση ευκαιρία.

Με το σκεπτικό αυτό, οι δημόσιοι χρηματοδοτικοί φορείς προχωρούν σε δημόσιες προσκλήσεις για προτάσεις προς χρηματοδότηση έργων.

Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αναθέσεις ερευνητικών έργων σε ερευνητικά κέντρα χωρίς διαδικασίες προκήρυξης και με άγνωστα κριτήρια επιλογής, όπως για παράδειγμα, έργα με χρηματοδότηση από τα έσοδα της Siemens.

 Ο κ. Στύλιος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Το brain drain είναι εδώ. 450.000 νεαροί Έλληνες επιστήμονες, έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ακόμη και την τήρηση των προσχημάτων κρίνει περιττή η σημερινή Κυβέρνηση.

Η αδιαφάνεια, οι επιλογές μικροπολιτικής, η αμετροέπεια και ο μιζεραμπιλισμός, δεν έχουν καμία θέση με τους νέους και την έρευνα. Μόνο με προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, διαφάνεια και αξιοκρατία θα μπορέσουμε να σταθούμε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του αύριο».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ