Η Γέφυρα Κοράκου στο ημερολόγιο του 2019


ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΕΤΡΩΤΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΤΕ!

 Κείμενο: Μενέλαος Παπαδημητρίου - Δικηγόρος

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ Ν. Αττικής εξέδωσε σε χιλιάδες αντίτυπα το καλαίσθητο φετινό του Ημερολόγιο έτους 2019 που διανεμήθηκε και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα!!!



Είναι θεματικό Ημερολόγιο και το κοσμούν φωτογραφίες με Πετρογέφυρα και άλλα ξεχωριστά φυσικά τοπία της Πατρίδας μας!!!


Στο εξώφυλλό του (πρώτο φύλλο), προβάλλεται τιμής ένεκεν η Γέφυρα του ΚΟΡΑΚΟΥ με αναφορική λεζάντα ( Γέφυρα Κοράκου Το Θεογέφυρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων στην Κοιλάδα Αχελώου – Το ιστορικό γεφύρι η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα, « η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι», με άνοιγμα βάσης 46 μ, ύψος 25 μ. και πλάτος 2,30μ. χτίστηκε το 1514-1515 από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ μητροπολίτη Λάρισας και ανατινάχθηκε 28 Μαρτίου 1949 στον εμφύλιο).

Στη 2η σελίδα του εξωφύλλου του, όπου και η ταυτότητα και τα μέλη του Δ.Σ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ Ν. Αττικής, υπάρχει αναφορική λεζάντα : [<Το φετινό ημερολόγιο κοσμούν ιστορικά γιοφύρια και ξεχωριστά φυσικά τοπία της Ελλάδας.


Στο εξώφυλλο το περίφημο γεφύρι << του Κοράκου>> που αποτελεί θρύλο, ιστορία, πολιτισμό, παραδόσεις, αξεπέραστη τέχνη και τεχνική, κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης – Γόμφων – Αργιθέας – Αμβρακίας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Χτίσθηκε το 1514 -15, ανατινάχθηκε το 1949 , αποτελεί κομμάτι και της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και περιμένει την αναστήλωσή του>].

Στο μήνα Απρίλιο 2019 του ημερολογίου προβάλλεται το Πετρογέφυρο του Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας !!!



Εκφράζω δημόσια και προσωπικά και εκ μέρους της Διαπεριφερειακής Επιτροπής Καρδίτσας-Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ τις θερμές ευχαριστίες προς το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ Ν. Αττικής και ιδιαίτερα προς την Πρόεδρο κα Ευανθία Αντωνέλου, το συμπατριώτη εκ Βούλπης Ευρυτανίας κ. Δημήτριο Φούκα και το συμπατριώτη εκ Πετρωτού Αργιθέας κ. Θεοδόσιο Γκλέζο (με τους οποίους συνεργάστηκα), οι οποίοι, αφού ενστερνίσθηκαν την προσπάθειά μας, βοήθησαν ώστε να συμπεριληφθούν τα δυο Πετρογέφυρά μας στο θεματικό Ημερολόγιο του ΟΤΕ για το 2019. Αποτελεί για εμάς μέγιστη τιμή και σπουδαία βοήθεια στον αγώνα μας>>!!!

Δράττομαι της ευκαιρίας και αναφέρω ένα σύντομο ενημερωτικό ιστορικό για τη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ – Το Θεογέφυρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων!!!

Το ιστορικό γεφύρι, η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι», χτίστηκε το 1514-1515 από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ μητροπολίτη Λάρισας (κατά άλλη νεοτέρα πηγή μετά το 1522) στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς στη θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος-πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς.

Τον Μητροπολίτη Βησσαρίωνα δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία για αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: <<πώς με βλέπετε;>> οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: << ε τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της».

Η θρυλική Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ ήταν κτισμένη πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης-Γόμφων-Αργιθέας-Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.

Ήταν η μεγαλύτερη μονοτοξωτή γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν κοντά 80 μέτρα.
Λέγεται μάλιστα ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς, το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος.
Οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια για να την διαβούν.

Στην ιστορία της ΓΕΦΥΡΑΣ του ΚΟΡΑΚΟΥ αποτυπώνονται τα σημάδια της ταραγμένης πορείας της στο χρόνο, των ηρωϊκών κατορθωμάτων αγωνιστών για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, αλλά και των κατά καιρούς διχασμών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.

Η Γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν από τον Τακτικό Στρατό. Προηγουμένως και όλη μέρα βομβαρδίσθηκε με τα αεροπλάνα από τον Τακτικό Στρατό για να γκρεμισθεί και εμποδιστούν οι άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού να περάσουν από τις Πηγές Άρτας προς τα Χωριά της Αργιθέας Καρδίτσας.

Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας - Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ως το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες Διαδημοτικού -Διανομαρχιακού – Διαπεριφερειακού επιπέδου(Θεσσαλίας και Ηπείρου), με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού.

Η υπόθεση ανακατασκευής της Γέφυρας ξεκίνησε επίσημα το Δεκέμβριο του 2009 μετά από κοινή πρόταση των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου (υποβλήθηκε από τον δεύτερο) σε Ημερίδα του ΚΠΕ Μακρυνίτσας και ομόφωνο ψήφισμα αποδοχής της και στη συνέχεια σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγών Άρτας (τον αείμνηστο Νίκο Μπαλά και τους Λάμπρο Φώτο, Χρήστο Καπερώνη, Νίκο Ζήση), τους Δήμους Αργιθέας Καρδίτσας (Χρήστος Καναβός Δήμαρχος) και Τετραφυλλίας Άρτας (Μιχάλης Γκούζιας Δήμαρχος) και τις Νομαρχίες Καρδίτσας (Φώτης Αλεξάκος) και Άρτας (Γιώργος Παπαβασιλείου) διοργανώθηκε Ημερίδα στις 28.3.2010 στα απομεινάρια της και εν συνεχεία η 1η Επιστημονική Ημερίδα στις Πηγές Άρτας- έχει δε ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία των δύο περιοχών εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους που οργάνωσαν και οργανώνουν ημερίδες, δημόσιες συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόθηκαν βιβλία, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά έντυπα, συντάχθηκε προμελέτη (από τους Ανθηριώτες Κώστα Κωτή και Αναστασία Κουτή δωρεάν),γυρίσθηκε δε και ντοκυμαντέρ από το σκηνοθέτη Νίκο Παπαθανασίου. Οι δε Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας και ο πολιτικός κόσμος έχουν ενστερνιστεί αυτή και συμμετέχουν ενεργότατα.

Το σημαντικό στην προσπάθεια αυτή που έδωσε νέα ώθηση ήταν από το 2013 και μετά η έναρξη μιας νέας συνεργασίας & πρωτοβουλίας - χάρη στη βοήθεια συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτικά πράγματα και πολιτιστικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις – παρεμβάσεις τους την ανακατασκευή της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου και την ανάπτυξη της περιοχής.

Αξιοσημείωτα επίσης περιληπτικά είναι και τα εξής, ήτοι:

- Ότι τη Γέφυρα Κοράκου επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου και πλείστοι Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές όλων των Κομμάτων και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην ανακατασκευή της.

- Ότι σε Επιστημονικές Ημερίδες που διοργάνωσαν το ΚΕΜΕΠΕΓ (Πρόεδρος ο Σπύρος Μαντάς), το ΕΜΠ(καθηγητής ο Γ. Μιχάλτσος), το ΚΠΕ Μακρυνίτσας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μουζακίου κ.α. συμπεριλήφθηκε στη θεματολογία η Γέφυρα Κοράκου, εκδόθηκαν ομόφωνα ψηφίσματα και αυτά συμπεριλήφθηκαν στα εκδοθέντα Πρακτικά τους.

- Ότι η Ιερά Μονή Αγ. Βησσαρίωνα Τρικάλων σε έκδοση βιβλίου για το βίο του Μητροπολίτη και Αγίου Βησσαρίωνα – κτήτορα της Γέφυρας – συμπεριέλαβε ενότητα για την προσπάθειά μας ανακατασκευής της!!!

- Ότι πρόταση για να ανακηρυχθεί η 28η Μαρτίου (ημέρα ανατίναξης της Γέφυρας Κοράκου) ως Πανελλήνια Ημέρα Πετρογέφυρων (των Κώστα Γραμμένου και εμού) υποβλήθηκε το 2018 σε Ημερίδα στο ΚΠΕ Μακρυνίτσας και αφού διαμορφώθηκε και συμπληρώθηκε σε πρόταση για Πανελλήνια-Πανευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ημέρα Πετρογέφυρων και υπογράφηκε δεόντως από τους διοργανωτές της Ημερίδας και από τους συνοραματιστές (Χρήστο Καπερώνη, Αντώνη Κοσσυβάκη κ.α.) διαβιβάσθηκε αρμοδίως περαιτέρω.

- Ότι στις 21.10.2018 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ με την υποστήριξη της Ομάδας του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με πρωτοβουλία του στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντώνη Κοσσυβάκη) και την επίσκεψη του Υπουργού κ. Χρήστου ΣΠΙΡΤΖΗ ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να προωθήσει την όλη προσπάθεια με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης κατασκευής της Γέφυρας.

- Ότι η προσπάθειά μας αυτή αγκαλιάστηκε και από το ΕΜΠ (Ελισάβετ Βιντζηλαίου και Χρήστος Γιαννέλος Καθηγητές ΕΜΠ και οι πολιτικοί μηχανικοί Ιούλιος Τσέλιος και Γεώργιος Χούσος) και συντάχθηκε σχετική προμελέτη – διπλωματική εργασία που ήδη παραδόθηκε σε εμάς και εν συνεχεία στον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Είναι αυτά μερικά από τα βήματα στη διαδρομή μας και τις χρόνιες προσπάθειες της Οργανωτικής Επιτροπής, φορέων, αλλά και απλών ανθρώπων ώστε να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες.
Είναι εφικτή προσδοκία και όχι ουτοπία η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας (η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αισιοδοξούμε ότι θα αποκατασταθεί συνολική μνήμη ιστορίας 434 χρόνων)!!!

Ευελπιστούμε σε σύντομη εν τοις πράγμασι έκφραση του κ. Υπουργού και της Πολιτείας.
Ο συμβολισμός της Εθνικής συμφιλίωσης επιβάλλει την ανακατασκευή της!!!

Με την εκτίμηση και με τις ευχές μας για την ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στο Δ.Σ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ Ν. Αττικής και σε όλους τους υπαλλήλους του ΟΤΕ!!!

Αθήνα, 19.1.2019
Μενέλαος Παπαδημητρίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης