Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο


Θέμα εβδομάδων αποτελεί η προώθηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνου Φίλη στον ΣΚΑΪ.



Ωστόσο, πάντα με βάση τις πληροφορίες του κ. Φίλη, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανάλογη επέκταση σε τμήμα του Αιγαίου όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, το πιθανότερο είναι η διαδικασία να μην προχωρήσει μέσω των Προεδρικών Διαταγμάτων που έχει ετοιμάσει ο κ. Κοτζιάς, αλλά με σχέδιο νόμου. Πιθανή είναι και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η αντιπολίτευση πάντως είχε αντιδράσει σφόδρα στην τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται  έτσι το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν «ειδικές συνθήκες».

Αντίθετα με τη συμφωνία των Πρεσπών, η αντιπολίτευση έχει ζητήσει προηγούμενη συνεννόηση για το μείζονος σημασίας ζήτημα που συνιστά αλλαγή εθνικής πολιτικής από το 1974.

Ας σημειωθεί ότι το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Βάσει εθιμικού κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη

Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

skai


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης