Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των υδάτων στη Γέφυρα Τζαρή


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε και εφέτος η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Άραχθο ποταμό στη γέφυρα Tζαρή, στα Τζουμέρκα.

Παρά το τσουχτερό κρύο η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη . Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων "ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ" σε συνεργασία με τους Συλλόγους: Kρυονερίου, Κεντρικιωτών, Ροδαυγής, Απανταχού Ραμιωτών, την Αδελφότητα και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Σκούπας .



Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Ο Πρόεδρος του Σύλλογου Κεντρικών Τζουμέρκων , παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά είπε: "Καλώς ήρθατε και φέτος εδώ στην γέφυρα Τζαρή, στον αγιασμό τον υδάτων. Στον αγιασμό του Αράχθου για να τον προστατεύει ο θεός από αυτούς που θέλουν να τον καταστρέψουν κάνοντας και άλλα φράγματα.

Είναι η δέκατη τέταρτη χρονιά που οργανώνεται αυτή η εκδήλωση εδώ στην γέφυρα Τζαρή. Στην γέφυρα που ένωσε τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με τον Δήμο Αρταίων. Έφερε πιο κοντά τους φίλους, τους συγγενείς, τα αδέλφια, που τους χώριζε ο Άραχθος. Έφερε δε τα χωριά μας πολύ κοντά στην Άρτα και μείωσε πολύ την απόσταση προς τα αστικά κέντρα.

Η κατασκευή της γέφυρας Τζαρή ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα όλων των κατοίκων της περιοχής. Για πάρα πολλά χρόνια όλοι οι Σύλλογοι της περιοχής πίεζαν τους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή της, αλλά μόνο υποσχέσεις εισέπρατταν. Η μεγάλη απογοήτευση ήρθε όταν το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας απέρριψε την κατασκευή της γέφυρας.

Την απογοήτευση όμως διαδέχτηκε η μεγάλη χαρά όταν ο τότε Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος με την καθαριστική του συμβολή άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή της γέφυρας, που άλλαξε την ζωή στα χωριά μας και έδωσε την ελπίδα για ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο κ. Κολιοπάνος στη συνέχεια "έβαλε το χέρι του" και έγινε ο δρόμος από τη γέφυρα μέχρι τη Σκούπα και ενώθηκε με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Άρτα.

Με την αλλαγή όμως της κυβέρνησης πάλι βρεθήκαμε τυχεροί διότι ο αείμνηστος Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, κουμπάρος μάλιστα του τότε Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργου Σουφλιά, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να γίνουν και τα άλλα τμήματα του δρόμου μετά την γέφυρα Τζαρή, προς τα Κεντρικά Τζουμέρκα : ένα μέχρι την Ράμια, και το άλλο προς το Σκοτωμένο.

Πριν από 2 χρόνια τιμήθηκε εδώ στην Γέφυρα Τζαρή ο κ. Κολιοπάνος για την μεγάλη του συμβολή στην κατασκευή της γέφυρας. Ήταν τότε στην σκέψη μας την επόμενη χρονιά να τιμηθεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, όμως ο ξαφνικός του θάνατος μας άλλαξε τον σχεδιασμό .


Σήμερα λοιπόν, με ένα χρόνο καθυστέρηση, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων , θα τιμηθεί ο αείμνηστος Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, για την καθοριστική του συμβολή στην κατασκευή του δρόμου μετά την γέφυρα Τζαρή, προς τα Κεντρικά Τζουμέρκα.

Θα δοθούν δύο αναμνηστικές πλακέτες, μια εκ μέρους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, και μια από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων εκπροσωπώντας όλους τους Συλλόγους της περιοχής, διότι όπως προείπα η κατασκευή αυτού του αναπτυξιακού έργου ήταν μακροχρόνιο αίτημα όλων των Συλλόγων.





Και άλλες τιμητικές πλακέτες, είπε ο κ. Κοντός, περιμένουν για να δοθούν σε αυτούς που θα βοηθήσουν στα άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται ο τόπος μας, όπως για παράδειγμα: ο δρόμος περιφερειακά της λίμνης του Πουρναρίου, ένα μικρό χιονοδρομικό στα Τζουμέρκα, ο δρόμος που θα ενώσει τα Άγναντα με το Βουργαρέλι που έχει ήδη δημοπρατηθεί μαζί με την παράκαμψη του Αθαμανίου."

Τελειώνοντας είπε: " θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για να γίνει η σημερινή εκδήλωση: Τον σεβαστούς ιερείς που τέλεσαν τον αγιασμό των υδάτων ! Τα παιδιά της εταιρείας του rafting "ALPINΕ ZONE" που ανέσυραν τον σταυρό από τα παγωμένα νερά του Αράχθου! Τον Δήμο Κεντριών Τζουμέρκων πάντα θέτει την εκδήλωση αυτή υπό την αιγίδα του ! Τις ταβέρνες του Στέφανου Σφήκα και του Κώστα Βασιλείου που έκαναν τους τσιπουρομεζέδες που όλοι μας δοκιμάσαμε"

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης έδωσε στην κ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, κόρη του εκλιπόντος Υφυπουργού την τιμητική πλακέτα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέκων.

Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τουμέρκων Αντωνης Κοντος έδωσε στην κ. Μαριλένα Δρούγκα - Παπαγεωργίου , σύζυγο του εκλιπόντος Υφυπουργού την τιμητική πλακέτα του Σύλλογου Κεντρικών Τζουμέρκων. Εκτενή αναφορά για την ζωή και το έργο του αείμνηστου Γιώργου Παπαγεωργίου έκανε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Γκέτσης.

 Ο ιερέας Αθανάσιος Αθανασίου της ενορίας Ροδαυγής μοίρασε σταυρουδάκια στο πλήρωμα της βάρκας του Rafting που ανέσυραν τον Σταυρό!

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες . Στη συνέχεια ακολούθησε Ηπειρώτικο γλέντι στις ταβέρνες της περιοχής : Στέφανου Σφήκα στο Κρυονέρι και Κώστα Βασιλείου " ζεύκι" στο Βαθύκαμπο!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης