Τζουμέρκα: Η χιονοστιβάδα «εξαφάνισε» τον καταρράκτη


- Οι ακραίες καιρικές συνθήκες «σκηνοθέτησαν» ένα θεαµατικό, αλλά και επικίνδυνο φαινόµενο στα Τζουµέρκα και στον Καταρράκτη Άρτας

Χιονοστιβάδες πέφτουν από τους καταρράκτες της οµώνυµης τοπικής κοινότητας (σ.σ.: Καταρράκτης) στον ∆ήµο Κεντρικών Τζουµέρκων Αρτας, ...




...και ο τεράστιος όγκος χιονιού έχει µέχρι στιγµής καταστρέψει τµήµα του δικτύου ύδρευσης, δεξαµενές νερού, αλλά και µια µεταλλική πεζογέφυρα που οδηγεί από τους καταρράκτες προς ένα τουριστικό περίπτερο.

 Ο δήµαρχος Κεντρικών Τζουµέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης, απευθύνει έκκληση σε τουρίστες και κατοίκους της περιοχής να µην πλησιάζουν στους καταρράκτες Μικρό Σιοποτό και Μεγάλο Σιοποτό για απαθανατίσουν φωτογραφικά τις χιονοστιβάδες, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήµατος.

«Βάζουµε κόκκινες κορδέλες που απαγορεύουν την πρόσβαση και τις κόβουν. Ρίχνουν τις απαγορευτικές πινακίδες. Η περιοχή είναι επικίνδυνη και το φαινόµενο δεν προσφέρεται για φωτογράφηση» λέει στο «Εθνος» ο κ. Γαρνέλης.

Γενικά, τα χωριά των Τζουµέρκων τόσο στην Αρτα όσο και στα Γιάννενα προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, και ειδικά λάτρεις των extreme sports, όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο, τον χειµώνα το άγριο τοπίο γίνεται ακόµη πιο µαγευτικό.



Σπάνιο θέαμα

Στην τοπική κοινότητα Καταρράκτης υπάρχουν ο Μικρός και ο Μεγάλος Σιοποτός, ένα θέαµα σπάνιο και πανέµορφο σε απόσταση 7 χλµ. από το χωριό. Οι συνεχείς χιονοπτώσεις -ακόµη και χθες κατά διαστήµατα υπήρχε ασθενής χιονόπτωση- και η µεγάλη πτώση της θερµοκρασίας τούς πάγωσαν και εκεί όπου έτρεχε µε ορµή το νερό τις τελευταίες µέρες έχει σχηµατιστεί µια µεγάλη γραµµή από χιόνι.

Το Σαββατοκύριακο έβρεχε καταρρακτωδώς, µε αποτέλεσµα από τον έναν καταρράκτη να ξεκινήσει µια τεράστια χιονοστιβάδα. Ηταν τέτοιος ο όγκος του χιονιού και η ταχύτητα µε την οποία έπεσε, που καταπλακώθηκαν τµήµα του δικτύου ύδρευσης, τσιµεντένιες δεξαµενές νερού, αλλά και µια βαριά µεταλλική πεζογέφυρα. Λίγο αργότερα µια δεύτερη χιονοστιβάδα, αν και αρκετά µικρότερη, ήρθε να προσθέσει τόνους χιονιού στην πλαγιά, στις παρυφές του οικισµού.

Και ενώ σταδιακά αποκαλύπτεται η άγρια οµορφιά των καταρρακτών καθώς αποµακρύνεται το χιόνι που τους κάλυπτε, τα χιόνια έχουν καταλήξει στη βάση τους, όπου υπάρχουν υποδοµές, αλλά και ο ένας από τους τέσσερις οικισµούς, η Κρυοπηγή.

 ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 www.ethnos.gr

 * Η κεντρική φώτο είναι του Σπύρου Σαλαμούρα, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας την στείλει  χθες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης