Με διαστάσεις επιδημίας η νόσος των πλατάνων


Διαστάσεις επιδηµίας παίρνει το µεταχρωµατικό έλκος µια ιδιαίτερα θανατηφόρα ασθένεια που µπήκε δειλά το 2003 στην Ελλάδα και µέσα σε 15 χρόνια έχει καταφέρει ανυπολόγιστη ζηµιά. 

 Είναι χαρακτηριστικό πως τεράστια πλατανοδάση µε χιλιάδες πλατάνια στις όχθες του Καλαµά, στον Λούρο και στον Αχέροντα έχουν νεκρώσει. 



Μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται τεράστιες επιχειρήσεις προκειμένου να απομακρυνθούν τα νεκρά δέντρα από τις κοίτες των ποταμών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Ελλάδα, το µεταχρωµατικό έλκος εντοπίστηκε το 2003 στη Μεσσηνία και τότε προκάλεσε έκπληξη στους επιστήµονες, που το αντιµετώπιζαν για πρώτη φορά. Σήµερα, ωστόσο, ελάχιστες είναι οι περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί. Ο µύκητας προσβάλλει τις ρίζες, τον κορµό, τα κλαδιά και τα δέντρα νεκρώνουν.

Από τις ρίζες των προσβεβληµένων δέντρων ο µύκητας επεκτείνεται στις ρίζες γειτονικών υγιών δέντρων, ενώ συχνά µεταδίδεται σε υγιή φυτά µε τα εργαλεία κλάδευσης και υλοτοµίας. «Ο µύκητας αυτός προσβάλλει µόνο τα πλατάνια, και όχι άλλα δέντρα. Οταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια, µπορούν να ληφθούν µέτρα για την αποτροπή επέκτασής της.

Επίσης, µε τη χρήση ζιζανιοκτόνων νεκρώνονται τα ασθενή φυτά, και έτσι αποφεύγεται η διάδοση της ασθένειας µέσω του ριζικού συστήµατος» τονίζει ο κ. Τσόπελας, ο οποίος προειδοποιεί ότι απαγορεύονται η υλοτοµία και η διακίνηση ξύλου από τα νεκρά δέντρα, ακόµη και ως καυσόξυλα, καθώς ενέχει τον κίνδυνο διάδοσης του παθογόνου σε νέες περιοχές.

«Ας σώσουµε, λοιπόν, ό,τι µπορούµε» είναι η σύστασή του προς τις Αρχές, επισηµαίνει ωστόσο την πολυδιάσπαση του κρατικού µηχανισµού (τα δασαρχεία ανήκουν στις αποκεντρωµένες διοικήσεις και οι δήµοι στις περιφέρειες) και ετοιµάζεται για ακόµη µία διάλεξη τις επόµενες µέρες στην Ηπειρο, την περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Σηµειώνεται πως στα Γιάννενα το έλκος των πλατάνων έχει εντοπιστεί στους ∆ήµους ∆ωδώνης και Πωγωνίου, αλλά και στις πηγές του Λούρου, ενώ στη Θεσπρωτία έχει νεκρώσει τεράστιο αριθµό δέντρων κατά µήκος του ποταµού Καλαµά, στους ∆ήµους Ηγουµενίτσας και Φιλιατών.

 Εκτεταµένες προσβολές έχουν διαπιστωθεί από τους επιστήµονες σε χώρο αναψυχής που διαµορφώθηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ντόλιανης.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης