«Σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά»


Έναν ανοιχτό συνεργατικό χώρο κατασκευής απέκτησαν τα Βόρεια Τζουμέρκα

Ένα εργαστήρι που έρχεται να στηρίξει την τοπική παραγωγή καθώς θα επιτρέψει στους παραγωγούς να κατασκευάζουν τα δικά τους εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει τα εξής: 



 «Ο χώρος βρίσκεται στο Καλέντζι, φέρει το όνομα «Tzoumakers» και είναι το αποτέλεσμα υλοποίησης του έργου Phygital που υλοποιεί ο Δήμος μαζί με άλλους εταίρους. Ο δημοτικός σύμβουλος Άλκης Λάνταβος, σε ημερίδα που έγινε, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του έργου Phygital για την περιοχή και τις προτεραιότητες του Δήμου.

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η συζήτηση γύρω από το Tzoumakers, έναν ανοικτό συνεργατικό χώρο κατασκευής στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος αναμένεται να εξοπλιστεί στους επόμενους μήνες με κατάλληλα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους τοπικούς παραγωγούς να κατασκευάσουν μηχανές προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες.

Τοπικοί παραγωγοί και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και υποστηρικτές του έργου από τις τοπικές κοινότητες, συζήτησαν για τις ευκαιρίες του έργου και τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα.

Μέσα από τη συζήτηση τονίστηκαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες και τις πρακτικές του τόπου και πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάστασή για τους ανθρώπους της περιοχής. Έμφαση δόθηκε στη σημασία του έργου για την πρόσβαση σε βασικές υποδομές, μηχανήματα και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για απασχόληση και επιχειρηματικότητα.

Το έργο Phygital επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες. Οι τοπικοί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη γνώση και τεχνολογία που υπάρχει στο διαδίκτυο για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν εργαλεία προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες, να επισκευάσουν τα δικά τους εργαλεία και να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Στη συνέχεια μπορούν να μοιραστούν αυτή τη γνώση με τους γείτονές τους, αλλά και με όλο τον κόσμο μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας, ξεκινώντας έτσι έναν νέο κύκλο γνώσης και καινοτομίας.

Το μοντέλο αυτό ονομάζεται «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά» και προκύπτει από τη σύζευξη παγκόσμια ανοικτής γνώσης, λογισμικού και ανοικτού σχεδιασμού, με τεχνολογίες αποκεντρωμένης κατασκευής τοπικά».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης