Πόσο και πότε θα αυξηθεί ο μισθός για 880.000 εργαζόμενους


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Την αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.



Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8%, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 633 ευρώ περίπου από τα 586 που είναι σήμερα.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε πάνω από 280.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών.

«Το ακριβές επίπεδο της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε η υπουργός Εργασιας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Documento», προσθέτοντας ότι η αύξηση «από την οποία θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας» θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα με την αύξηση, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών, έτσι ώστε «ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Σημειώνεται πως αμέσως μετά παίρνει σειρά το επίδομα στέγασης που αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη των δικαιούχων θα ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ακολουθεί η ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το διάδοχο σχέδιο του νόμου Κατσέλη το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη μετά την δίμηνη παράταση που χορηγήθηκε.

 www.madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης