Η ομιλία Β.Τσίρκα στη Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία την Πέμπτη 20-12-2018 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της ανάκτησης της σχέσης πολιτών με τον κοινοβουλευτισμό. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια μνημονίων η χώρα μας χρεοκόπησε οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά. (ΒΙΝΤΕΟ)
Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια άσκηση δημοκρατίας που μπορεί υπό προϋποθέσεις να θέσει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ίδια την πολιτική ως συστατικό της δημοκρατίας. Μια άσκηση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον κοινοβουλευτισμό», τόνισε σχετικά.
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας μίλησε για την τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος που ανοίγει τον δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας: «Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε το Κοινοβούλιο να αντανακλά τους πραγματικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας και ανάδειξης του αμοιβαίου ελέγχου των κυβερνητικών εταίρων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών ως θεσμική και δημοκρατική εγγύηση».
Επιπλέον σημείωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να τερματίσει την επαγγελματοποίηση της πολιτικής και να προωθήσει την ανανέωση της εθνικής αντιπροσωπείας: «Σημαντικό σημείο της πρότασής μας αποτελεί η προσθήκη μιας νέας διάταξης, ως παραγράφου 5 στο άρθρο 56 που δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη κυριαρχία των πολιτικών τζακιών. Η ισχυρή παρουσία πολιτικών δυναστειών στον ελληνικό δημόσιο βίο συνέβαλε στη διαμόρφωση συστήματος πελατειακών σχέσεων.
Προτείνουμε λοιπόν προσωρινό κώλυμα εκλογιμότητας, για τις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές, όσων έχουν διατελέσει βουλευτές σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους, στις οποίες δεν θα συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι με διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου».
Παράλληλα, ο Βασίλης Τσίρκας στάθηκε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον χρυσό δημοσιονομικό κανόνα και την επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα εσωτερικό και μόνιμο ΔΝΤ που θα θέτει ισχυρότατες δεσμεύσεις στην άσκηση πολιτικής. «Μας προκαλεί εντύπωση η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 79. Προτείνουν την εισαγωγή στο Σύνταγμα ρυθμίσεων που θα δεσμεύουν τον προϋπολογισμό της χώρας να είναι ισοσκελισμένος. Ο δημοσιονομικός αυτός κανόνας είναι ξεκάθαρα μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που επιβάλλει ισόβια λιτότητα στον ελληνικό λαό.
Η οικονομική πολιτική στο δημοκρατικό πολίτευμα χαράσσεται από την εκάστοτε νομοθετική πλειοψηφία και την Κυβέρνηση, με βάση το πολιτικό πρόγραμμα των κομμάτων που τη στηρίζουν, όπως αυτό έχει τεθεί στην κρίση του λαού από τον οποίο έχει εγκριθεί με τις εκλογές. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι ελεύθερα να προτείνουν τα προγράμματά τους και να σχεδιάζουν τις μελλοντικές πολιτικές τους.
Γι’ αυτό τον λόγο ένας συνταγματικός κανόνας περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και το αναφαίρετο συστατικό της, τον πολιτικό πλουραλισμό, ως την κατευθυντήρια αρχή ενός συνταγματικού κράτους, και περιορίζει υπερβολικά τους πολιτικούς ελιγμούς σε ζητήματα δημοσίων οικονομικών και οικονομικής πολιτικής, εγγράφοντας στο Σύνταγμα νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές επιλογές.
Αυτό που ουσιαστικά επιθυμείτε είναι να δημιουργήσετε ένα εσωτερικό και μόνιμο ΔΝΤ που θέτει ισχυρότατες δεσμεύσεις στην άσκηση πολιτικής για τον δημοκρατικά εκλεγμένο νομοθέτη και καθιστά συνταγματικά επιτρεπτό κάθε περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων που περιέχουν παροχές», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο άρθρο 74 του Συντάγματος και τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για ενίσχυση της διαδικαστικής νομιμοποίησης της εξουσίας και συνέχισε: «Με την τροποποίηση του άρθρου 74 προτείνουμε την συνταγματική καθιέρωση του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Δηλαδή να αναγνωριστεί η δυνατότητα σε εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα να υποβάλλουν προτάσεις νόμου, οι οποίες θα εισάγονται υποχρεωτικά στη Βουλή για συζήτηση, επεξεργασία και ψήφιση».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίρκας υπογράμμισε: «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού φάσματος να μη χαθεί η ιστορική ευκαιρία για μια δημοκρατική και προοδευτική αναθεώρηση. Να μην χάσουμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τη βούληση του ελληνικού λαού. Να μην αφήσουμε στις καλένδες ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος.
Η συνταγματική αναθεώρηση, όπως έχει διακηρύξει ο πρωθυπουργός, έχει μεταξύ άλλων στο επίκεντρο τη θωράκιση της Πολιτείας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που οδήγησαν στη χρεοκοπία και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και οι αλλαγές στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας έρχονται ως ώριμο τέκνο της ιστορικής συγκυρίας αλλά και ως λαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη και ισονομία».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου