Λίτσα Κιτσαντά: Η θέση μας για το open mall στην Άρτα


Ο εμπορικός κόσμος και οι μικροεπιχειρήσεις της Άρτας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. 


Πολλά εμπορικά καταστήματα έκλεισαν και παραμένουν κλειστά ή στη θέση τους εμφανίστηκαν νέες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι ξένες (δηλ. με ιδιοκτήτες που δεν είναι συμπολίτες μας), καθώς και παραρτήματα πολυκαταστημάτων, αλυσίδων κλπ. 

Αυτό σε συνδυασμό με την φυγή χρημάτων προς άλλους εμπορικούς προορισμούς (γειτονικούς και μη), αλλά και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των αρτινών πολιτών, λόγω της φτώχειας και της υποανάπτυξης της περιοχής μας, οδήγησε στον οικονομικό μαρασμό του εμπορικού κόσμου της Άρτας, φαινόμενο το οποίο πρέπει άμεσα να αντιστραφεί. 

Πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις που συντελούν στο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί η ντόπια αγορά, η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και η καλυτέρευση της σημερινής εικόνας, με παρεμβάσεις πολιτισμού και υψηλής αισθητικής, σαφώς και μας βρίσκουν σύμφωνους. Με έναν όρο όμως:

 Η λειτουργία του σχεδίου αυτού να μην δημιουργεί περιορισμούς, δεσμεύσεις ή υπέρμετρες υποχρεώσεις στους μικρούς καταστηματάρχες και τους  εργαζόμενους και να γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν θα παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και δεν θα οδηγεί σε φαινόμενα ακραίου ανταγωνισμού και υπερκαταναλωτισμού, με εξοντωτικά ωράρια και καταναγκασμούς, όπως συμβαίνει ήδη με τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις (εργασία τις Κυριακές, «λευκές νύχτες», black friday κλπ).   

Η «βόλτα στα μαγαζιά» της Άρτας, αποτελούσε μέρος της κοινωνικής ζωής και της παράδοσης των αρτινών πολιτών και έτσι πρέπει να συνεχίσει.-

Άρτα, 29-11-2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης