Ο Γ.Στύλιος στην Βουλή για τις ασφαλιστικές εισφορές


Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το ασφαλιστικό σύστημα τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Γιώργος Στύλιος στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. (Βίντεο)



Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας: Σήμερα καλούνται οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας να ξεψηφίσουν ό,τι ψήφισαν πριν από δυόμισι χρόνια με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, κράτησε μόλις δυόμισι χρόνια. Τόσα χρειάστηκαν για να καταλάβετε τα αδιέξοδα του συγκεκριμένου νόμου, αδιέξοδα τα οποία από την πρώτη στιγμή σας τα είχαμε τονίσει

Τι πετύχατε, λοιπόν, σήμερα; Αυξήσατε τα χρέη των Ελλήνων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑ ξεπερνούν τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωθήσατε χιλιάδες συμπολίτες μας, νέους επιστήμονες να τους βγάλετε στην παρανομία για να αναγκαστούν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους και να δουλεύουν στη «σκιά».

 Έρχεστε, λοιπόν, τώρα με τη νέα μεταρρύθμιση, όπως την ονομάζετε, και λέτε ότι πετυχαίνετε τα εξής:

Πρώτον, μειώνετε κατά 33% τις εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μειώνοντας όμως ισόποσα και τη σύνταξη την οποία θα λάβουν στο τέλος, όταν θα βγουν στη σύνταξη, γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της. Είχαμε μιλήσει και τότε, όταν συζητιόταν ο «νόμος Κατρούγκαλου» και σας είχαμε πει ότι το 20% που βάζετε έχει δύο μέρη, το ένα είναι το 13,3% του εργοδότη και το άλλο μέρος είναι το 6,7% του εργαζόμενου.

Και τότε εμείς λέγαμε: Είναι δυνατόν ο αγρότης να είναι κύριος, να είναι εργοδότης του εαυτού του και να πληρώνει τις εισφορές και να είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενος και να δίνει το 6,7%; Σας το λέγαμε! Ρωτώ: Μήπως έχει γίνει σχετική συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση στη συνέχεια. Μήπως δηλαδή ήταν μια άλλη ρύθμιση που θα ερχόταν αύριο το Συμβούλιο της Επικρατείας να σας πει ότι έχετε κάνει λάθος και να το διορθώσετε; Τι άλλο περιλαμβάνει η σημερινή μεταρρύθμιση;

Οι εισφορές εξακολουθούν να παραμένουν, κατά τη δική μας γνώμη, υψηλές, καθώς το απομεινάρι του «νόμου Κατρούγκαλου» δεν λειτουργεί με την αναγκαία ανταποδοτικότητα και αναλογιστική δικαιοσύνη, βασική αρχή για ένα αποτελεσματικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα ωθεί τη χώρα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Τι άλλο πετυχαίνετε σήμερα; Καταργείτε στην πράξη την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Όσοι με τις σημερινές εισφορές θα λάβουν σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου, έχουν να λαμβάνουν μια επικουρική σύνταξη πάρα πολύ χαμηλή και ένα εφάπαξ των 3.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ωθείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έγιναν μισθωτοί μετά τον «νόμο Κατρούγκαλου», να δεχτούν πιέσεις εξόδου από τον εργασιακό τους χώρο, καθώς θα είναι πλέον ασύμφοροι λόγω του μεγάλου μη μισθολογικού κόστους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους νέους εργαζόμενους. Τι πετυχαίνετε, λοιπόν;

Οι παλιοί συνταξιούχοι πριν τον «νόμο Κατρούγκαλου» δεν θα έχουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στους νέους συνταξιούχους, αυτούς που βγήκαν με τον «νόμο Κατρούγκαλου» από το 2016 μέχρι σήμερα, θα υπολογίζεται η σύνταξή τους με αυτόν τον νόμο και θα λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη. Τα νομοθετήματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα καταργηθούν την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ένα νέο σύστημα με βασική εθνική σύνταξη, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, ένα σύστημα με περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά θα είναι αυτό που θα έρθει να δώσει προοπτική και διέξοδο στη χώρα με μια κυβέρνηση η οποία θα έχει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, θα ενσωματώνει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα παίρνει υπόψη της τα αρνητικά δημογραφικά δεδομένα, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ