Ξεκίνησαν οι εξαγωγές ακτινιδίων


- Σκαρφάλωσαν στα 50 λεπτά και τραβούν την ανηφόρα 

Αν και με μειωμένες ροές -στο ρελαντί όπως λένε στη πιάτσα οι καλλιεργητές- ξεκίνησαν αυτή την εποχή οι εξαγωγές ακτινιδίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι 24/10/2018 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 10.296 τόνους, από τους οποίος με προορισμό την Ιταλία 3.116 τόνοι (έναντι 20.841 και 10.920 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι). 



Βέβαια, μετά τη περσινή «έκρηξη» στις τιμές, που επηρεάστηκε από εξωγενείς παράγοντες, η αγορά δεν έχει βρεί ακόμη τις ισορροπίες της και αυτές τις μέρες στη πεδιάδα υπάρχει ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» με τις τιμές, που σήμερα κινούνται γύρω στα 50 λεπτά το κιλό, με αυξητικές τάσεις, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πολύπειροι καλλιεργητές και παραγωγοί, που γνωρίζουν όχι μόνο την κατάσταση στη ντόπια παραγωγή, αλλά την κατάσταση και τις τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η παραγωγή στην Άρτα φέτος είναι μειωμένη, οπότε και η ζήτηση για εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβάλας «Η Ένωση», κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, «μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η συγκομιδή. Η παραγωγή στην περιοχή κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 5%. Οι εξαγωγές γίνονται με κανονικούς ρυθμούς».

Παράλληλα, με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας κ. Δηµήτρης Μανώσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η φετινή παραγωγή ακτινιδίων εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένη κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρσι. Ζημιές είχαμε κυρίως στην περιοχή της Άρτας λόγω καιρικών συνθηκών».

Η απόφαση του ΥπΑΑΤ Μετά τις θυελλώδεις συζητήσεις για τη συσκευασία των ακτινιδίων που εξάγονται και που οι έμποροι και ντόπιοι εξαγωγείς πρότειναν συσκευασίες των 10 και 20 κιλών, θυμίζουμε η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Η απόφαση έρχεται μετά το πέρας της γόνιμης διαβούλευσης που έληξε πρόσφατα, με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων των παραγωγών. Πρώτον, με την απόφαση εξειδικεύονται οι ποιοτικές προδιαγραφές για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας, με έμφαση στις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων.

Η διακίνηση και εμπορία στην εγχώρια αγορά μετά την τυποποίηση/συσκευασία, η αποστολή σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή η εξαγωγή σε Τρίτες Χώρες γίνεται υποχρεωτικά από συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο. Κατ’ εξαίρεση όμως για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι 31 Μαρτίου 2019 επιτρέπεται η διακίνηση σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 20 κιλών.

Με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας, συστήνεται και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ νέα ψηφιακή υπηρεσία για τις «Δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία». Η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την ποικιλία Hayward σε όλη την χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 2018, για το οποίο ισχύει η 10η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η περίοδος εμπορίας της ποικιλίας Hayward για την εγχώρια αγορά ξεκινά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προβλέπονται διοικητικά μέτρα και διοικητικές κυρώσεις, με βάση το νόμο 4235/2014».

Αντιδράσεις 

Όμως οι αντιδράσεις από τους εξαγωγείς δεν σταμάτησαν. Όπως σημειώνουν σε δηλώσεις τους, «Εξεδόθη επί τέλους η Υπουργική Απόφαση, για την διακίνηση και τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων που δυστυχώς, ενώ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις της κατ εξαίρεση δεν θα ισχύσουν για φέτος, νομιμοποιώντας για μια ακόμη χρονιά την διακίνηση ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό προϊόντων, εντός μέσων μεταφοράς και όχι συσκευασίας, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους.

Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για αφελληνισμό τους (ιταλοποίησης κ.λ.π.) και την δυνατότητα διακίνησής τους από Έλληνες, Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς εμπόρους, που δεν έχουν διαπιστευτεί φορολογικά στην χώρα μας.

Η μη εκμετάλλευση της ευκαιρίας διεύρυνσης των μεριδίων για τα ελληνικά προϊόντα στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, φοβούμαστε ότι θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική τους πορεία».

 www.ixotisartas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης