Ο «Πορθητής» βγαίνει Δευτέρα στο Αιγαίο


- Ο Ερντογάν θέλει τα πετρέλαια 

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο τον «Πορθητή και ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση, την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα εθνικής γιορτής για τα 95 χρόνια ίδρυσης του τουρκικού κράτους .



Οι Τούρκοι έχουν πλέον στην κατοχή τους και το αδερφάκι του «Πορθητή». Πρόκειται για το τουρκικό γεωτρύπανο  "Deepsea Metro I" το οποίο στοιχίζει 230 εκατ.  δολάρια  και έχει τη δυνατότητα να κάνει γεώτρηση έως και 10.000 πόδια βάθος.

Οι Τούρκοι έχουν βάλει στο μάτι τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης λέει στο Star, ο Δρ.  Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της  Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. «Η λεκάνη του Ηροδότου είναι από τις πιο πλούσιες του κόσμου και πιάνει νοτιοανατολικά την Κρήτη» εξηγεί ο  κ. Κονοφάγος.

Το «καμάρι»  του Ερντογάν ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο στον στόχο «Αλάνια-1» την Δευτέρα , σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ .  Μόνο τυχαία δεν είναι η μέρα, καθώς στις 29 Οκτωβρίου το τουρκικό κράτος γιορτάζει την 95η επέτειο της ίδρυσης του.

Στην Πόλη;

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά , ο Ερντογάν δεν στήνει την καθιερωμένη  φιέστα του  στην Άγκυρα αλλά στην Κωνσταντινούπολη , εξυπηρετώντας τα νέο-οθωμανικά του όνειρα.

Όπως δηλώνει στο Star o Ιωάννης Μάζης,  Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του  ΕΚΠΑ, το γεγονός αυτό «έχει τη σημειολογία του, θέλει να δείξει ότι θα είναι μία αυτοκρατορική χώρα και θέλει να συνεχίσει την Οθωμανική αυτοκρατορία».

«Απόβαση» στην αεροπορική βάση της Λάρισας έχουν κάνει εδώ και λίγες μέρες Ισραηλινοί πιλότοι, οι οποίοι με 11 F-16 και ένα ιπτάμενο ραντάρ, κάνουν συνεκπαίδευση με τους Έλληνες αεροπόρους. Είναι ένα καλό μήνυμα που στέλνουν στην Άγκυρα, η Αθήνα και το Τελ Αβίβ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας καλά κρατεί σχετικά με τα 12 μίλια. Οπως καλά κρατεί και η προκλητικότητα της Αγκυρας.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο προκλητικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, εκτοξεύοντας εκ νέου απειλές ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα, η Τουρκία θα την καταστρέψει μέσα σε τρεις με τέσσις ώρες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε Τούρκος δημοσιογράφος, παραθέτοντας σχετικό βίντεο στο twitter, ο γνωστός για τις επιθέσεις του κατά της χώρας μας, σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως «η Ελλάδα θα καταστραφεί εντός τριών έως τεσσάρων ωρών, αν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις παροτρύνουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, σχολιάζοντας το περιστατικό, στο οποίο είχαν αναφερθεί τουρκικά ΜΜΕ, ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ο σύμβουλος του Ερντογάν ανέφερε ότι το Ισραήλ παρέχει στα ελληνικά πολεμικά πλοία πληροφορίες που συλλέγει μέσω κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του Barbaros.

 www.tanea.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης