Για τον πολιτισμό και την ιστορική παράδοση της Άρτας


Πρόταση τμήματος αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Άρτας 

 Ο πολιτισμός και η ιστορική παράδοση αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη της Άρτας και την περιοχή. Γι’ αυτό και συνιστούν θέμα πρώτης προτεραιότητάς μας. Κύρια επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη και η προβολή της ιστορικής Άρτας, η οποία υπήρξε δύο φορές πρωτεύουσα κράτους.



Τη μια, ως Αμβρακία, πρωτεύουσα του βασιλείου του Πύρρου, ο οποίος φιλοδόξησε να κατακτήσει την Ιταλία και τη Ρώμη και να επεκτείνει προς τη δύση το κράτος του. Και την άλλη, ως Άρτα, πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι ηγεμόνες της οποίας δημιούργησαν ένα μεγάλο κράτος από τον Πατραϊκό κόλπο ως το Δυρράχιο και τη Θεσσαλονίκη και φιλοδόξησαν να ανακτήσουν την Κωνσταντινούπολη και να στεφθούν εκεί οι νέοι αυτοκράτορες.

Πέραν των γενικών αρχών και της άποψής μας για τον πολιτισμό, για τον οποίο θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο πνευματικό δυναμικό της περιοχής, στο κέντρο της δράσης μας θα βρεθεί η συνεργασία μας με όλους τους φορείς του πολιτισμού, ώστε μέσα από την κοινή δράση να πλησιάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα είμαστε σε διαρκή επαφή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη νέα πανεπιστημιακή κοινότητα της Άρτας, ιδίως το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, το Μουσικό Σχολείο Άρτας, τους δύο μεγάλους ιστορικούς Συλλόγους Πολιτισμού, Σκουφά και Μακρυγιάννη, την Κινηματογραφική Λέσχη, τα μουσικά σχήματα κλπ.

Απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία όχι με απλές διακηρύξεις και με ευγενείς προθέσεις, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βασικό άξονα της πολιτικής μας δραστηριότητας. Θέτουμε τις προτάσεις μας στην τοπική κοινωνία για διαβούλευση, με την πεποίθηση πως η γνώμη τους θα φανεί πολύτιμη στη συγκρότηση του τελικού μας κειμένου. Αυτές είναι:

Πνευματικό Κέντρο της Άρτας. Πρώτη προτεραιότητα της δικής μας δημοτικής αρχής θα είναι η ίδρυση του Πνευματικού μας Κέντρου. Και αμέσως μετά προχωράμε στο διορισμό προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ως πρώτιστο καθήκον να προτείνει χώρους στέγασης του Κέντρου, με επίκεντρο το αρχοντικό Παπακώστα. Στο Πνευματικό Κέντρο θα υπάγονται όλες οι δραστηριότητες πολιτισμού του δήμου. Το Πνευματικό Κέντρο θα συντονίζει , στο βαθμό φυσικά που μπορεί, και τις εκδηλώσεις των άλλων φορέων του πολιτισμού.

Ιστορικό Μουσείο της Άρτας. Η Άρτα είναι η πιο ιστορική πόλη της Άρτας, αλλά δε διαθέτει, δυστυχώς, ιστορικό μουσείο. Στην καρδιά της πόλης, στην οδό Σκουφά, ακριβώς απέναντι απ’ το παλιό δημαρχείο, υπάρχει το κτίριο όπου εργάστηκε στα παιδικά του χρόνια ο Νικόλαος Σκουφάς. Αυτό σήμερα ανήκει στα Ελέη και στεγάζει το Χόντος Σέντερ. Αυτό πρέπει να γίνει το νέο μουσείο και να στεγάσει την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Στην περίπτωση που οι διαδικασίες για την απόκτηση του συγκεκριμένου χώρου φανούν χρονοβόρες, ο δήμος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει άλλο κτήριο, νεοκλασικό κατά προτίμηση, στην οδό Σκουφά, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του παλαιού δημαρχείου, μια κυψέλη ιστορικής παράδοσης και πολιτισμού μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ιστορικό Κέντρο της Άρτας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα χαρακτηριστεί Ιστορικό Κέντρο η έκταση που περικλείεται στις οδούς Ορλάνδου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Τορέλλα, Αμβρακίας, Βασιλέως Πύρρου και Σκουφά ως του Μπαϊκούση. Μέσα στο δακτύλιο αυτό περιλαμβάνονται η Παρηγορήτισσα, το Μουσείο Γαρουφαλλιά και το Θεατράκι. Πλησίον βρίσκονται το Κάστρο, ο Άγιος Βασίλειος, η Αγίας Θεοδώρα και ο ναός του Απόλλωνα.

Θρησκευτικός τουρισμός. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης λεωφορείων, τουλάχιστον 4, στην οδό Ορλάνδου, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες της τρίτης ηλικίας στον περίπατό τους στα μνημεία της πόλης και στο κέντρο της. Δημιουργία, επίσης, τεσσάρων θέσεων στάθμευσης λεωφορείων στην αρχή της οδού Τζουμέρκων και στο κενό οικόπεδο απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο.

Ίδρυση ειδικού γραφείου του δήμου, το οποίο θα έχει υπό την ευθύνη του το θέμα του πολιτισμού και του τουρισμού και θα επεξεργάζεται σχέδια και προγράμματα για την ανάδειξη της ιστορικής παράδοσης της πόλης και την προσέλκυση επισκεπτών. Το γραφείο θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία, στα οποία θα στέλνει κατά διαστήματα τουριστικούς χάρτες και υλικό που ενισχύει την επιθυμία των ταξιδιωτών για τη γνωριμία τους με την ιστορική παράδοση της Άρτας.

Μίνι μπας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης μας, ο δήμος πρόκειται να εξασφαλίσει και να διαθέσει μίνι μπας, το οποίο θα διέρχεται από όλα τα μνημεία της πόλης, κάνοντας τις αναγκαίες στάσεις. Θα φροντίσει, επίσης, να παρέχει στους επισκέπτες ειδικούς ξεναγούς, έτσι ώστε οι επισκέπτες να αποκομίζουν μια πλήρη και σαφή εικόνα της πολιτιστικής παράδοσής μας.

Εξυπακούεται πως για την επιτυχία των σκοπών αυτών θα επιδιωχτεί μια γόνιμη συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία τόσο της περιοχής όσο και του κέντρου.

Νερό στην πόλη. Μοιάζει κωμικό και συνάμα τραγικό μια πόλη που τη διαρρέει ένα μεγάλο ποτάμι να μην έχει μια σταγόνα νερό στον αστικό της οικισμό. Άμεσος στόχος μας είναι η κατασκευή μικρού αύλακα που θα ξεκινά από το παραλίμνιο και θα διασχίζει τη Σκουφά και τη Βασιλέως Πύρρου.

Θα διαχωρίζεται στο τέλος της Σκουφά και στην αρχή της Αμβρακίας. Και τα δύο ρυάκια θα ενώνονται πάλι στο τέλος του πεζόδρομου της Σκουφά και της Βασιλέως Πύρρου. Η κοίτη θα κοσμηθεί με μικρές γραφικές γέφυρες και με σιντριβανάκια. Η δημιουργία ενός τέτοιου έργου μπορεί να αλλάξει ριζικά την όψη του κέντρου και να δώσει μια διαφορετική προσωπικότητα στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση κυρίαρχη ανάγκη της τοπικής κοινωνίας είναι η ύπαρξη νερού μέσα στην πόλη. Μέσα στις προθέσεις μας είναι να δημιουργήσουμε εικαστικές παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, με έμφαση στα σιντριβάνια και σε μικρούς καταρράχτες.

Πολιτιστική πολιτεία. Αξιοποίηση των πέτρινων κτισμάτων της ΚΟΜΔΕ ώστε να διαμορφωθεί μια μικρή όαση πολιτισμού στις παρυφές της πόλης. Καφέ, εστιατόρια, μουσικές σκηνές, χώροι για εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μπορούν να δώσουν μια ανάσα στους αρτινούς πολίτες και αν δημιουργήσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι διαφορετικό.

Πολιτιστικός πολυχώρος. Αναμόρφωση της Λαϊκής Αγοράς. Ανέγερση ενός δεύτερου ορόφου με όλες τις μοντέρνες τεχνικές, για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη αίθουσα πολιτισμού, στην οποία θα φιλοξενούνται σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, συνέδρια κλπ. Ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων κατά τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων μπορεί να χρησιμοποιείται η αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιείται το δημοτικό πάρκιν στην περιφερειακή οδό, στο ύψος της εμποροπανήγυρης.

Λίμνη Πουρναρίου. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων και των ευθυνών μας, προχωράμε σε μια διαδημοτική συνεργασία με στόχο να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης Πουρναρίου και να ξεκινήσουν οι μελέτες και οι διεργασίες για την ένταξή της στον πολιτισμό της περιοχής. Μέσα από μια ουσιαστική διαβούλευση καταλήγουμε στις υποδομές και τις δράσεις εκείνες που συνεισφέρουν στην υλοποίηση του σκοπού μας αυτού.

Φεστιβάλ. Μπορούμε να προχωρήσουμε συντονισμένα με τη συνεργασία των αντίστοιχων φορέων σε δύο βασικά φεστιβάλ. Το πρώτο θα είναι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ. Βασικό ρόλο στη διαδικασία της διοργάνωσης και της διεξαγωγής του θα παίξει η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, με την οποία θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και θα συνεισφέρουμε στο έργο της.

Και το δεύτερο θα είναι φεστιβάλ μουσικής. Βασικό ρόλο θα παίξουν το Τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής Μουσικής, το Μουσικό Σχολείο, τα Ωδεία, τα μουσικά σχήματα της περιοχής κλπ. Πρόθεσή μας είναι να θεσμοθετήσουμε, επίσης, μουσικά αφιερώματα στους τοπικούς μουσικούς καλλιτέχνες που επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τη μουσική μας παράδοση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της οικογένειας Σούκα.

Στην υπόθεση του πολιτισμού είναι ανάγκη να εντάξουμε τις υπάρχουσες υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Οικία Ζορμπά, το θερινό σινεμά Ορφέας, το στρατόπεδο Παπακώστα και το πέτρινο κτίριο που υπάρχει σ’ αυτό, το Ιμαρέτ, το παλιό δημαρχείο κλπ.

Ένα σημαντικό μέρος της πολιτισμικής παράδοσης και της ιστορίας μπορεί να στεγαστεί στον πολυχώρο που πρόκειται να διαμορφωθεί στο ξενία. Στον ίδιο χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν ποικίλες εκδηλώσεις πνευματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, συνεδρίες κλπ.

Αμβρακικός. Εντάσσουμε τον Αμβρακικό στο επίκεντρο της πολιτιστικής μας δράσης. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την Κούλια της Κορωνησίας για να δημιουργήσουμε εκεί το σπίτι του λογοτέχνη και του καλλιτέχνη. Άνθρωποι της τέχνης μπορούν να βρουν το δικό τους καταφύγιο στον ήρεμο αυτό χώρο για να εργαστούν πάνω στο αντικείμενό τους.

Για την προστασία και μεγαλύτερη προβολή και αξιοποίηση του Αμβρακικού μέσα στις προθέσεις μας είναι να θεσμοθετήσουμε ημέρες Αμβρακικού με δραστηριότητες πνευματικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο θεωρούμε πως καίριο ρόλο μπορούν να παίξουν οι πολίτες που ευαισθητοποιούνται πάνω στα θέματα αυτά, καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις.

Ορεινός όγκος. Παρόμοιες με τον Αμβρακικό δράσεις πρόκειται να θεσμοθετηθούν και για την ιδιαίτερη ομορφιά που παρουσιάζει η ορεινή Άρτα.

Ιστορικές σελίδες. Σκοπός μας είναι να θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα την ιστορία του νομού μας και να αναδείξουμε τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν την ιστορία μας από τη βαθιά αρχαιότητα ως σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ως τέτοια: το Ολοκαύτωμα του Κομμένου, η Κατοχή, η Αντίσταση και ο ναζισμός. Η μάχη του Πέτα και ο φιλελληνισμός. Ο Νικόλαος Σκουφάς και η επανάσταση του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η Σκουληκαριά και το Ραδοβίζι. Το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο μοναστήρι του Σέλτσου. Οι επαναστάσεις στο Ραδοβίζι και η ενσωμάτωση της μισής Άρτας στο ελληνικό κράτος. Οι βαλκανικοί αγώνες και ενσωμάτωση της υπόλοιπης Άρτας στο ελληνικό κράτος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ