Γι' αυτό προφυλακίστηκε το ζεύγος Παπαντωνίου


- Το σκεπτικό της απόφασης

Ως ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου σύμφωνα με το σκεπτικό ανακριτών και εισαγγελέα που με σύμφωνη γνώμη τους έδειξαν στο ζεύγος το δρόμο για τη φυλακή. 



Ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του, δεν κατάφεραν να πείσουν στη διήμερη μαραθώνια απολογία τους ότι δεν σχετίζονται με ξέπλυμα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σχετιζόμενα με τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους.

Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:
• Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
• Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
• Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του. Προσωρινά κρατούμενοι, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε συνολικά 24 ώρες, κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ύστερα από μία διαδικασία που μετρά περισσότερες από 24 ώρες, ξεκινώντας από το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώνοντας πριν λίγα λεπτά, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, συμφώνησαν με την εισαγγελέα Τσιρώνη, στέλνοντας και τους δύο κατηγορούμενους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη φυλακή.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας.

Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τη σύμβαση για αναβάθμιση του προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που υπεγράφη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αρνήθηκε τα του κατηγορητηρίου, ότι η υπογραφή της σύμβασης αυτής προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, η οποία αποτιμάται σε 400 εκ.ευρώ και υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, και επέμεινε στην αρχική του θέση ότι δεν υπήρξε αποδέκτης παράνομων πληρωμών.

«Κατά την 15 ετή ενδελεχή έρευνα των οικονομικών μου, φέρεται, να ανέφερε στην ανακρίτρια, δεν προέκυψε τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία ότι διέπραξα ποινικό αδίκημα, οι λογαριασμοί μου είναι πεντακάθαροι».

Κατά το κατηγορητήριο ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού σε ελβετικές τράπεζες, ποσό που αποδίδεται σε παράνομες πληρωμές που συνδέονται με τη σύμβαση των φρεγατών.

Αρνητική υπήρξε στην απολογία της και η Σταυρούλα Κουράκου για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος υποστηρίζοντας – και αυτή- ότι τα χρήματα ήταν του συζύγου της από την εποχή που ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό.

Ομως οι εξηγήσεις των δύο δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα που αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ, στις 11.30 την προσωρινή τους κράτηση.

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην υπουργός, δείχνοντας φανερά ότι θέλει να μιλήσει στους δημοσιογράφους, λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της αστυνομικής κλούβας.

Γ. Παπαντωνίου: Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για την προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του. 
Οι δυο προφυλακιστέοι θα περάσουν τη νύχτα στην ΓΑΔΑ  και  το πρωί αναμένεται να οριστούν από τον εισαγγελέα οι φυλακές όπου θα κρατηθούν.

Απάντηση Πολάκη: Γιάννο μου το μαντήλι σου είναι λερωμένο

«Τολμάει και μιλάει ενώ οδηγείται στη φυλακή για "δόγμα Πολακη"ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς του εκσυγχρονισμού!!!!Γιαννο μου το μαντήλι σου ΒΡΕΘΗΚΕ (απο τη Δικαιοσύνη) ΛΕΡΩΜΕΝΟ !!! Το "δόγμα Σημίτη" πληρώνεις....», έγραψε μετά άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο facebook.
«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία.

Η ανάρτηση Πολάκη:
Με 800 σελίδες κατηγορητήριο,με 3 εκατομ μίζες στα πράσα μετα τη δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε το 2017 (ενώ η υπόθεση ξεκίνησε το 2005) τολμάει και μιλάει ενώ οδηγείται στη φυλακή για "δόγμα Πολακη"ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς του εκσυγχρονισμού!!!!
Γιαννο μου το μαντήλι σου ΒΡΕΘΗΚΕ (απο τη Δικαιοσύνη) ΛΕΡΩΜΕΝΟ !!!
Το "δόγμα Σημίτη" πληρώνεις....
ΥΓ καμια ανακοίνωση υπέρ της Δικαιοσυνης που έπραξε το καθήκον της ,θα βγάλει η ΝΔ και το κιναλ ή επειδή χάλασε η προφυλάκιση την παρουσίαση του βιβλίου του Παπαντωνιου εχουμε πέσει σε κατάθλιψη;


Αιχμές Ποταμιού για Σημίτη: Κάποιοι οφείλουν εξηγήσεις

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρεται στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζοντας πως όσοι συγκυβέρνησαν και κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως ο κ. Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός της ίδιας κυβέρνησης που οδηγείται στη φυλακή, μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο, σημειώνοντας πως πλέον "δεν μιλάμε για σύμπτωση αλλά γενικευμένη διαφθορά". 

Αφήνοντας αιχμές κατά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χωρίς να τον κατονομάζει, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη σημειώνει ότι «κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν. Τις πολιτικές απαντήσεις πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους».

Η ανακοίνωση: «H προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι συχνά μια δυσάρεστη είδηση. Πόσο μάλλον ενός ζευγαριού. Η προφυλάκιση όμως ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων.

Το Ποτάμι, από τον Μάρτιο του 2017, είχε μιλήσει για λογαριασμούς «συμφερόντων Παπαντωνίου» σε ελβετικές τράπεζες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς. Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως - έστω και μόνοι - επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Ο κ.Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ.Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ.Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004. Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες – ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος – τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν.

Η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκείες, μίζες αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι το τρύπιο σύστημα των προμηθειών; Είναι οι νόμοι που διευκολύνουν την ασυλία των υπουργών; Είναι η ανοχή ενός συστήματος απέναντι στα δικά του παιδιά; Είναι ένα έγκλημα με πολλούς συνενόχους;

Ότι και να' ναι οι πολίτες θέλουν απαντήσεις. Τις ποινικές θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους».

Tweet Καμμένου για Παπαντωνίου με αιχμή κατά Άδωνι

Με ένα αιχμηρό tweet ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σχολιάζει την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κ. Καμμένος παραθέτει παλαιότερο tweet του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αναμετέδιδε τη δήλωση Παπαντωνίου ότι η προανακρτική επιτροπή ήταν «άθλιο πυροτέχνημα».

 www.madata.gr/





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ