Άρτα: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας συνδιοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 από τις 09:00 - 13:30, στο γραφείο του Συλλόγου (Σκουφά 79). 



Η 7η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Ημέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και το Μυελό των Οστών. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους συμπολίτες μας να δώσουν το «παρών» και να αφιερώσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους προσφέροντας εθελοντικά αίμα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα από 18-65 ετών.

Δεν πρέπει ο υποψήφιος αιμοδότης να πάσχει από χρόνια νοσήματα, όπως είναι καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφροπάθεια, διάφορες αναιμίες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άρτας στα τηλ. 2681361173-74 για τυχόν απορίες σχετικά με φάρμακα που παίρνετε ή άλλες ιατρικής φύσεως ερωτήσεις.

Πριν την αιμοδοσία...

Ο υποψήφιος αιμοδότης θα πρέπει να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να είναι ξεκούραστος, να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ, να έχει πάρει ένα καλό πρωινό.

Κατά την αιμοδοσία...

Ο γιατρός της αιμοδοσίας παίρνει ένα σύντομο ιστορικό και ο αιμοδότης συμπληρώνει το ειδικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει με ειλικρίνεια. Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν αιματοκρίτη πάνω από 38, ενώ οι άνδρες πάνω από 41. Αν όλα είναι εντάξει, ακολουθεί η διαδικασία της λήψης του αίματος, η οποία διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλ. μόνο μια στιγμή. Τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα, μίας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη.

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης