Όχι στην αρπαγή της δημόσιας περιουσίας της Άρτας


79 ακίνητα του Δημοσίου στην Άρτα περνούν στα χέρια του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. 

Από αυτά τα 71 ακίνητα ανήκουν στην περιφέρεια της πόλης της Άρτας, 5 στην περιφέρεια Βλαχέρνας και 3 στην περιφέρεια της Φιλοθέης. Στα ακίνητα αυτά, που εντοπίσαμε με μεγάλη προσοχή, βάσει των αντίστοιχων κτηματολογικών αριθμών τους (ΚΑΕΚ), είναι μεταξύ των άλλων και τα εξής: 



 Μεγάλη παραποτάμια έκταση που περιλαμβάνει τον Εκθεσιακό χώρο, το ΚΤΕΛ και εκτάσεις γύρω από αυτό, το Δημαρχείο, το παλιό Νοσοκομείο, μια έκταση 9 και πλέον στρεμμάτων δίπλα στην Αστυνομία, εκτάσεις στα «Γύφτικα» και στη θέση «Μύλοι», παραποτάμιες εκτάσεις της Βλαχέρνας δίπλα από τον Άραχθο στο ύψος του μικρού φράγματος Πουρναρίου, 168 στρέμματα στη Φιλοθέη κλπ. 

Συγκεκριμένα: στις 19 Ιουνίου 2018, με απόφαση της κυβέρνησης και βάσει της υπ΄αριθμ. 86 απόφασης του Κυβερν. Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, δημοσιεύτηκαν τα αντίστοιχα ΦΕΚ (τεύχος Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018), που φέρουν τις υπογραφές Σταθάκη και Τσακαλώτου, σύμφωνα με τα οποία 10.119 ακίνητα του Δημοσίου σε όλη τη χώρα περνούν στα χέρια της Ανώνυμης Εταιρίας ΕΤΑΔ Α.Ε, η οποία ανήκει κατά 100% στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (‘Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε).

Το Υπερταμείο αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπόκειται απόλυτα στον έλεγχο των δανειστών, βάσει του τρίτου μνημονίου (που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2015) και ως σκοπό του έχει να αξιοποιήσει οικονομικά τα εν λόγω ακίνητα (καθώς και πολλά άλλα ακόμα) για 99 χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί το Δημόσιο Χρέος.

Η θυγατρική του ΕΤΑΔ Α.Ε, στην κυριότητα της οποίας περνούν τα παραπάνω δημόσια ακίνητα θα τα εκποιήσει, διαθέσει και διαχειριστεί με τρόπο που μόνο αυτή θα κρίνει, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, με ιδιωτικο-οικονομικά και κερδοσκοπικά μόνο κριτήρια, στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης προφανώς των 50δις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους δανειστές.

Τι σημαίνει αυτό? Ότι η δημόσια περιουσία παύει πλέον να είναι περιουσία του ελληνικού λαού, αλλά αποτελεί εγγύηση για το δημόσιο χρέος για 99 χρόνια και ότι η όποια μορφή αξιοποίησής της δεν θα σχετίζεται πλέον ούτε με τις τοπικές ανάγκες, ούτε με τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ούτε καν με τα σχέδια των αντίστοιχων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Για ποια επέκταση της πόλης και ποια έργα ανάπλασης στις παραποτάμιες εκτάσεις θα μιλάμε λοιπόν, αφού οι εκτάσεις αυτές θ΄ανήκουν στην ΕΤΑΔ Α.Ε και θα τις διαχειρίζεται όπως αυτή νομίζει? Όλα τα σχέδια, προγράμματα και μελέτες θα είναι πλέον υπό αίρεση και απολύτως στον αέρα.

 Τι σκοπεύει να κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή γι΄αυτό? Γιατί η Περιφέρεια παραιτήθηκε από το επί δεκαετίες αίτημά της να κατασκευαστεί το Διοικητήριο στις παραποτάμιες εκτάσεις του Δημοσίου ή στο στρατόπεδο Παπακώστα και ζητά από τον Δήμο μας να της παραχωρήσει δημοτική έκταση στην Ελεούσα για την ανέγερσή του?

Προφανώς γιατί γνωρίζει τη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τα προβλήματα που αυτό κομίζει. Η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα, και η άρνηση της πλειοψηφίας να αναβάλλει την σχετική απόφαση, δυστυχώς επιβεβαιώνει τις υποψίες μας.

Γι΄αυτό και δεν μας έπεισαν οι σχετικές επικλήσεις περί της καταλληλότητας και της καλύτερης δυνατής λύσης για την ίδρυση Διοικητηρίου στην Ελεούσα Άρτας και καταψηφίσαμε το σχετικό αίτημα. Η μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων αυτών επέρχεται πολύ εύκολα, με απλή υπουργική πράξη και μεταγραφή στο Υποθ/κείο ή καταχώριση στο αρμόδιο Κτηματολόγιο.

Εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για περιπτώσεις που ορίζει το Σύνταγμα (αιγιαλούς, περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους κλπ), όσον αφορά τη μεταβίβαση της κυριότητας και μόνο, γιατί ακόμα και γι΄αυτές τις περιπτώσεις η διαχείριση (και άρα η νομή) παραμένει στην εταιρία ΕΤΑΔ Α.Ε. Άρα, η ουσία δεν αλλάζει.

Επίσης, η όποια εκ των υστέρων ενέργεια (εξαίρεση-επαναμεταβίβαση) πρέπει να εγκριθεί -με 4 ψήφους- από τα 5 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, 2 εκ των οποίων είναι διορισμένα από τους δανειστές(!!!). Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και οι συνέπειές του ολέθριες για το μέλλον του Δήμου μας.

Η κοινωνία της Άρτας, δεν πρέπει να αδιαφορήσει. Πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να απαιτήσει την ανατροπή αυτών των αποφάσεων και την παραμονή της Δημόσιας Περιουσίας στον φυσικό της ιδιοκτήτη, που δεν είναι άλλος από το λαό και την τοπική κοινωνία.

Εμείς, για μια ακόμη φορά, θα είμαστε παρούσες και παρόντες στη μάχη για την προστασία του Δημόσιου Πλούτου & Δημόσιου Χώρου. Για ανάπτυξη, προοπτική και ποιότητα ζωής για όλους & όλες.-

Άρτα, 18-9-2018 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης