Δείτε από ψηλά το Αθαμάνιο Άρτας


Το Αθαμάνιο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη): η κορυφή που βρίσκεται πάνω από το χωριό έχει υψόμετρο 2.393 μέτρα.

Υψομετρικά το κέντρο του χωριού βρίσκεται στα 756 μέτρα, λόγω όμως της μορφολογίας του εδάφους είναι κτισμένο από υψόμετρο 620μ έως 1042μ.(βίντεο με αφήγηση) 





Απέχει 64 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Άρτας, διαδρομή περίπου 50 λεπτών από το νέο οδικό άξονα Άρτας-Τρικάλων, και 90 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Γεωγραφικά τοποθετείται στο τμήμα των ανατολικών Τζουμέρκων και σε απόσταση 15 χλμ από τον ποταμό Αχελώο, που αποτελεί και το φυσικό σύνορο με τον Νομό Τρικάλων.

Κατοικήθηκε από τη φυλή των Αθαμάνων . Οφείλουν το όνομά τους στο μυθικό βασιλιά Αθάμαντα, που ήρθε από τον Ορχομενό της Βοιωτίας, εγκαταστάθηκε και βασίλευσε στην περιοχή .

 Στην πλακόστρωτη πλατεία δεσπόζουν δύο πλάτανοι, ένας μάλιστα είναι αιωνόβιος και υπάρχουν μαγαζιά που μπορείς να απολαύσεις ντόπιο τσίπουρο.

Λίγο μακρύτερα και όπως ανηφορίζουμε στον κεντρικό δρόμο συναντάμε την πέτρινη βρύση κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

 Η Αγία Κυριακή, ο νερόμυλος που υπάρχει κοντά στο κτήριο του πολιτιστικού συλλόγου,διάσπαρτα πέτρινα γεφύρια καθώς και το αίσθημα της απεραντοσύνης όταν ανεβούμε στα ψηλότερα σημεία του χωριού συμπληρώνουν την περιπλάνηση στο Αθαμάνιο.


http://epirustravel.eu/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ