ΕΟΣ Άρτας:Διήμερη διάσχιση στα Όρη Βάλτου (21-23/09/18)


Τα Όρη Βάλτου καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και το νοτιοανατολικό της Άρτας. 

Το ύψος τους δεν είναι μεγάλο, δεν φτάνουν καν τα 1.900 μέτρα, όμως η κορυφογραμμή τους είναι εκτενής και εκτός από την υπέροχη θέα που προσφέρει (μέχρι και τον Όλυμπο) παρουσιάζει μεγάλες εναλλαγές και έντονο ορειβατικό ενδιαφέρον. (Φώτο)





Τα υποαλπικά λιβάδια και η πετρώδης κορυφογραμμή στα βόρεια δίνουν τη θέση της σε πυκνά δάση ελάτης στο νότιο τμήμα. Η διήμερη διάσχιση που έγινε για πρώτη φορά από το σύλλογό μας κινήθηκε στο τμήμα της οροσειράς που βρίσκεται στο νομό Άρτας, το οποίο ονομάζεται Γάβρογος.

Παρασκευή απόγευμα ξεκινάει το ταξίδι μας από την Άρτα προς το Αστροχώρι και τη θέση Κρανιές. Αφού φορτώσουμε τα πράγματά μας σε αγροτικό όχημα αρχίζει η πεζοπορία μας προς τη θέση κατασκήνωσης μέσα από όμορφο δασικό μονοπάτι.

Καθώς βγαίνουμε από το δάσος και πλησιάζουμε τις λάκες που θα κατασκηνώσουμε, το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι προβάλει πίσω από την κορυφή Αετοί δημιουργώντας μια πανέμορφη εικόνα. Στήνουμε τις σκηνές μας και γρήγορα μαζευόμαστε γύρω από τη φωτιά για να μοιραστούμε εμπειρίες και ιστορίες.

Το Σάββατο ξημερώνει μια πανέμορφη ηλιόλουστη μέρα και το πρώτο φως της μας βρίσκει να μαζεύουμε τις σκηνές και να απολαμβάνουμε λίγη ζεστασιά από τη βραδινή φωτιά που ακόμα σιγοκαίει. Η πορεία μας ξεκινάει δυναμικά και σύντομα πατάμε στην ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Αετοί ή Αστρί στα 1.852μ. Ξεκουραζόμαστε και θαυμάζουμε τη θέα που φτάνει μέχρι τον Όλυμπο!!



Η πορεία μας συνεχίζεται στην κορυφογραμμή η οποία έχει έντονο ανάγλυφο ενώ παράλληλα προσφέρει ανεπανάληπτη θέα προς τα Τζουμέρκα, το Ιόνιο, τον Αμβρακικό, τα Άγραφα, το Παναιτωλικό και το Χατζή.

Ανεβαίνουμε στις κορυφές Μεσοβούνι και Σπασμένο για να εισέλθουμε πλέον σε δασωμένη περιοχή και να ανεβούμε στην τελευταία κορυφή της ημέρας, το Καρύδι. Πλέον κινούμαστε σε λάκες συναντώντας μερικά κοπάδια με πρόβατα καθώς και τους βοσκούς τους.

Μετά από συνολικά 9 ώρες πορείας φτάνουμε στη λάκα Αλογομάντρα όπου θα γίνει η αποψινή μας κατασκήνωση. Στήνουμε τις σκηνές μας και μαζευόμαστε γύρω από τη φωτιά για να θαυμάσουμε τον έναστρο ουρανό και να γεμίσουμε τις κοιλιές μας!


Κυριακή πρωί και ένα πέπλο ομίχλης καλύπτει τη λάκα μας δημιουργώντας μια απόκοσμη εικόνα καθώς εμείς ξεκινάμε το περπάτημά μας. Κινούμαστε μέσα σε ένα σύμπλεγμα από συνεχόμενες λάκες για να αρχίσουμε την ανάβασή μας στην κορυφή Ρίγανη ενώ συνεχίζουμε κατακτώντας την κορυφή Πρατίνα.

Πλέον αρχίζουμε να κινούμαστε στα όρια του νομού Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας περνώντας από τα Διασέλλια και το Λιατράχι.


 Το πυκνό ελατόδασος που καλύπτει αυτό το τμήμα της οροσειράς μας προφυλάσσει από τις ακτίνες του ήλιου.

Τελευταία μας κορυφή η πανέμορφη και εντυπωσιακή Χελώνα η οποία ξεπροβάλει μέσα από από το ελατόδασος προσφέροντας πανοραμική θέα προς τα Τζουμέρκα, τη Άρτα και τον Αμβρακικό κόλπο.

Από εκεί ακολουθούμε παλιό "κρυφό" μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει μετά από 10 περίπου ώρες στο χωριό της Χελώνας.


 Στις δύο αυτές μέρες καταφέραμε να καλύψουμε πεζοπορικά το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς που βρίσκεται στο νομό Άρτας. Η διάσχιση αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την σημαντική προσφορά του αρχηγού μας, Λάμπρου Τζουβάρα που εργάστηκε στην εύρεση, τη σηματοδότηση και τη διάνοιξη του μονοπατιού κυρίος μόνος τους αλλά και με μέλη του συλλόγου μας.


 Ευχαριστούμε το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη για την υποστήριξη κατά τη διάνοιξη του μονοπατιού και καθόλη τη διάρκεια του διημέρου καθώς και τους συμμετέχοντες από Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα, Κέρκυρα και Αγρίνιο που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τέλος ευχαριστούμε θερμά το καφενείο του Κώστα Γράδου στη Σκουληκαριά Άρτας για την προσφορά του σε τρόφιμα και ποτά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης