Μάτι: Ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές


- Ποια είναι η κατάσταση των εγκαυματιών. Οι έρευνες


Οι νεκροί μας από την πυρκαγιά στο Μάτι έφτασαν τους 88. Το μεσημέρι κατέληξε -σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας- 62χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 88.



Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, και ο τρόπος με τον οποίο την έχασαν, είναι αναμφίβολα το πιο άγριο, το πιο αβάσταχτο, το εντελώς μη διαχειρίσιμο στοιχείο αυτής της απερίγραπτης τραγωδίας που συντελείται από τη Δευτέρα στην Αττική. Προφανώς μπροστά στην απώλεια ζωών, τόσο πολλών και σε τέτοιες ασύλληπτες συνθήκες, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.

Όχι γιατί είναι εύκολα όλα όσα αντιμετώπισαν όσοι βγήκαν ζωντανοί μέσα από την πύρινη κόλαση- κι αυτά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Αλλά επειδή ο θάνατος είναι ο μόνος μη αναστρέψιμος,
Λόγω του μεγέθους της καταστροφής, ίσως και λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα, είναι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας που, από το μεσημέρι της Δευτέρας, η καρδιά τους βρισκόταν στις περιοχές που καίγονταν. Γιατί εκεί βρίσκονταν και κοντινοί τους άνθρωποι, συγγενείς,  φίλοι καρδιακοί ή γνωστοί, για τους οποίους αγωνιούσαν. Περίμεναν ένα μήνυμά τους πάνω από το τηλέφωνο. Ή ένα καλό νέο, από τη ζωντανή μετάδοση στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.

Εχθές, ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές στις σορούς που έχουν μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας. Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης ανέφερε ότι οι σοροί στις οποίες διενεργήθηκε νεκροτομή είναι 86, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι νεκροί είναι 84. Για την διαφορά στον αριθμό θυμάτων ο κ. Καρακούκης έδωσε επιστημονικές διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Iατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκο Καρακούκη, πλέον απομένουν οι ταυτοποιήσεις τους μέσω DNA

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 49 ενήλικες εγκαυματίες εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξακολουθούν να νοσηλεύονται τέσσερα παιδιά.

Αρχίζει η έρευνα της Δικαιοσύνης
Με καταθέσεις μαρτύρων και τον ορισμό ανεξάρτητου πραγματογνώμονα πυραγού προχωρά η δικαστική έρευνα για τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας στην Αττική.
Η εισαγγελέας πρωτοδικών κ.Βαρβάρα Γνεσούλη που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μετά την παραγγελία που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει ζητήσει επίσης την άμεση ολοκλήρωση της αυτοψίας από την πυροσβεστική.

Σε ετοιμότητα είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε και σήμερα το απόγευμα αλλά και το Σαββατοκύριακο να δίνει παραγγελία για τον εντοπισμό του τελευταίου στίγματος τηλεφώνου σε όσους συγγενείς αγνοουμένων το ζητήσουν.

Παγώνουν το αίμα τα λόγια του ιατροδικαστή Μπογιόκα: Οι περισσότεροι στο Μάτι κάηκαν ζωντανοί

«Ζούμε τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έρχονται εδώ, αναγκαστικά, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, ζούμε το δράμα. Σε συνεργασία με τους γενετιστές προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας για να αποδοθεί όπως γίνεται δικαιοσύνη. Για εμάς σήμερα ήταν η πιο δύσκολη ημέρα» ανέφερε χθες ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας για να συνεχίσει «Κάποιοι είναι καμένοι με εγκαύματα αλλά τα περισσότερα πτώματα είναι απανθρακωμένα. Βρίσκουμε σταυρουδάκια, βέρες αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, πρέπει να γίνει εξέταση DNA από τα εργαστήρια. Ήδη έχουν αρχίσει οι ταυτοποιήσεις, μπορεί να διαρκέσει ώρες, ακόμη και μέρες.

Για μένα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση στα χρόνια της δουλειάς μου. Δεν είχε καμία σχέση, το Ήλιος ήταν ψυχολογικά αναμενόμενο επειδή ήταν αεροπορική τραγωδία. Είναι χειρότερα και από το Σάμινα. Εδώ μέσα σε ελάχιστη ώρα χάθηκαν τόσες ζωές. Οι περισσότεροι στο Μάτι, κάηκαν ζωντανοί».

Παράλληλα ανέφερε πως κατά κύριο λόγο η αιτία θανάτου είχε να κάνει με τη φωτιά, ενώ υπήρχαν και νεκροί από πνιγμό. Τέλος, εξέφρασε τον φόβο πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Τόσκας: Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματικές ενέργειες - Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή μου 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποκάλυψε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή και υπογράμμισε για τη φωτιά ότι «υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια».

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε και δεν την έκανε δεκτή», ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αυτοθυσία και αυταπάρνηση πυροσβεστών αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν τον περιορισμό των απωλειών» τόνισε ο κ. Τόσκας.

Τζανακόπουλος: «Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο»

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικονίζει το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σκορπώντας τον θάνατο στο Μάτι.

 www.madata.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ