Δημόσιο ουρητήριο το κάστρο στην Άρτα


  - Νυχτερινές παρεξηγήσεις πίσω απ’ τους θάμνους!

Λίγο έλειψε να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα τη Κυριακή το βράδυ, στο «Θέατρο Κάστρου», όπου η παράσταση «Παράξενο Ζευγάρι» του Νηλ Σάιμον με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Ζουγανέλη και Βλαδίμηρο Κυριακίδη. 



Η παράσταση προσήλκυσε περίπου 600 άτομα και όλα κύλησαν κατ’ ευχήν. Όλα; Όχι για κάποιους, που αναζητούσαν απεγνωσμένα ένα χώρο να κάνουν την ανάγκη τους. Μόνο που τέτοιος χώρος, που είναι γνωστός ως WC, ή ελληνιστί τουαλέτες, δεν υπάρχει στο Θέατρο Κάστρου της Άρτας.

Όσοι λοιπόν νοιώθουν έντονη τη σωματική τους ανάγκη, οδηγούνται στο χώρο του κάστρου, όπου –προφανώς- ανακουφίζονται σε δημόσιο χώρο, πίσω από θάμνους δέντρα και τα λοιπά. Μόνο που αυτή τη φορά έγινε παρεξήγηση.

Μια γυναίκα που προσέφυγε πίσω από θάμνους να κάνει την ανάγκη της, είδε ξαφνικά δίπλα της ένα άγνωστο άντρα να κάνει κι εκείνος το ίδιο. Η γυναίκα θορυβήθηκε, παρενέβη ο σύζυγός της που τη συνόδευε και τα πράγματα, αν δεν επενέβαιναν ψυχραιμότεροι, θα οδηγούνταν στα άκρα.

Προφανώς ο σύζυγος της κυρίας, θεώρησε πως εξεπίτηδες πήγε δίπλα ο άγνωστος άντρας και παρότι εκείνος δήλωνε πως πήγε να κάνει ότι έκανε και η γυναίκα, η παρεξήγηση δεν αποφεύχθηκε.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, συμπολίτες τηλεφώνησαν να διαμαρτυρηθούν στην «ΗΧΩ», που απευθύνθηκε σε μηχανικούς και αρχιτέκτονες να μάθει ποια είναι η αλήθεια και όχι στους υπεύθυνους-ανεύθυνους, που για χρόνια προστατεύουν τα πολιτιστικά μας μνημεία, χωρίς να ενδιαφέρονται αν ο χώρος του κάστρου το καλοκαίρι μετατρέπεται σε δημόσια ουρητήρια, ή αν στο επιβλητικότερο μνημείο της Άρτας, την Παρηγορήτισσα, φυτρώνουν συκιές στην οροφή της!!!

Εκείνο που μάθαμε από τις συνομιλίες με ειδικούς, είναι πως δεν υπάρχουν τουαλέτες στο θέατρο κάστρου, επειδή για να βγει άδεια με όλα όσα ορίζουν οι νόμοι, πρέπει να δοθεί άδεια από το ΚΑΣ!!! Όμως αυτό το Συμβούλιο, είναι κάτι που όλοι φοβούνται να πλησιάσουν, οπότε, όλοι οι αρμόδιοι, όλες οι αρμόδιες αρχές οργανισμοί και υπηρεσίες «σφυρίζουν αδιάφορα».

Οι τεχνικοί με τους οποίους μιλήσαμε, μας εξιστόρησαν ιστορίες «για αγρίους», σε ότι αφορά τους χώρους όπου υπάρχουν μνημεία, υπάρχει επισκεψιμότητα, αλλά δεν υπάρχουν οι λεγόμενες υποδομές, με αποκορύφωμα όταν τίθενται τέτοια ερωτήματα στην Αρχαιολογία Άρτας, να μην υπάρχει καμία απάντηση, ή μάλλον, όπως μας τόνισαν, να αποφεύγεται κάθε συζήτηση για τέτοιο θέμα από τους υπεύθυνους της Αρχαιολογίας Άρτας.

Πάντως για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι η μετατροπή ως δημόσιου ουρητηρίου του εσωτερικού χώρους του κάστρου, επειδή δεν υπάρχουν σε κάποιο σημείο του θεάτρου, τουαλέτες, οι διαδικασίες είναι πολύ ειδικές και δύσκολες. Όπως μας είπε μηχανικός, είτε θελήσεις να βγάλεις άδεια για τουαλέτα, είτε για… ξενοδοχείο, η διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, οι ΜΠΕ, οι εγκρίσεις, οι αδειοδοτήσεις είναι ίδιες.

ΧΗΜΙΚΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ 

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, πως θα διαχειριστούν αυτό το θέμα, οι αρμόδιοι οργανισμοί και υπηρεσίες, από τη στιγμή, που μπορεί να υπάρξει μια χειρότερη κατάσταση από αυτή που αποσοβήθηκε προχθές και δεν ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας;

Τι λένε για το συγκεκριμένο ζήτημα η Αρχαιολογική Υπηρεσία Άρτας, η ΠΕ Άρτας δια της αρμόδιας Υγειονομικής της Υπηρεσίας και ο Δήμος Αρταίων δια των αρμοδίων του υπηρεσιών; Είναι λύση οι χημικές τουαλέτες;

Διότι όπως διαβάζουμε επιτρέπεται η χρήση χημικών-βιολογικών αποχωρητηρίων σε προσωρινές εγκαταστάσεις, σε λαϊκές αγορές, σε παραθαλάσσιους χώρους, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε αγροτικές περιοχές, σε υπαίθριους παιδότοπους, σε υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων και γενικά σε χώρους όπου από την πολεοδομική ή άλλη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κατασκευή αποχωρητηρίων.

Η τοποθέτηση των χημικών-βιολογικών αποχωρητηρίων πρέπει να διασφαλίζει την προστασία της Δημόσιας Υγείας και η διάθεση των λυμάτων τους να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα ανωτέρω αποχωρητήρια στο αρχείο καθαριότητας να διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης της εταιρείας κατασκευής καθώς και βεβαίωση του τρόπου μεταφοράς και διάθεσης των λυμάτων σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Θα ορίζεται υπεύθυνος καθαριότητας.

Πως θα χειρισθεί λοιπόν το καυτό αυτό ζήτημα η Αρχαιολογική Υπηρεσία; Είναι σωστό οι άνθρωποι που πάνε να παρακολουθήσουν μια παράσταση, μια εκδήλωση, μια συναυλία, να τρέχουν πίσω από δέντρα και θάμνους να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες; Υπάρχει απάντηση και ποια είναι αυτή; Τι λένε οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες; Τι θα κάνουν για να λυθεί το πρόβλημα αυτό;

Ν.Σ. 

 www.ixotisartas.gr/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!