Στύλιος:Σε δοκιμασία τα Μακεδονικά αγροτικά προϊόντα


- Με την συμφωνία των Πρεσπών 

Σοβαρότατα προβλήματα, προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προέλευσης, λόγω της συμφωνίας της Ελλάδας με τα Σκόπια στις Πρέσπες. 



Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς μαζί με 31 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η χώρα μας, παράγει και εμπορεύεται σειρά φημισμένων προϊόντων με εμπορική επωνυμία, που έχουν ως βάση τον τοπικό προσδιορισμό «Μακεδονικός».

Ως αποτέλεσμα, πολλά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας μας, όπως τα μακεδονικά κρασιά, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης κ.α. βρίσκονται στον αέρα σε σχέση με τα προϊόντα, που παράγονται στην ΠΓΔΜ.

Ακόμη και η ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων μας η φέτα, παρότι κατοχυρωμένη απολύτως στην αγορά της ΕΕ, είναι προφανώς «εκτεθειμένη» σε πιθανές εμπορικές πολιτικές παραπλάνησης των καταναλωτών, από γαλακτοκομικές επιχειρήσεις των Σκοπίων, που ως γνωστόν παράγουν λευκό τυρί.

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας, δεν παρέχεται καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα της «Βόρειας Μακεδονίας».

Ωστόσο, και η τυχόν ρητή μετονομασία τους, στην απευκταία περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας, δεν επιλύει το πρόβλημα, αφού ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί σύγχυση στο κοινό.

Ως αποτέλεσμα, επικρατεί εντονότατη ανησυχία στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Οι υπογράφοντες βουλευτές καταλήγουν ερωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς πώς σκοπεύουν να προστατεύσουν τα Μακεδονικά προϊόντα μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ, που θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν μέσα από μια τέτοια Συμφωνία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ