ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ: Περισσότεροι από 24 οι νεκροί


Τουλάχιστον 24 οι νεκροί - Με εγκαύματα 156 άνθρωποι στα νοσοκομεία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική - Ευρωπαϊκή συνδρομή ζητά η Ελλάδα

Περισσότεροι από 24 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, ενώ νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ακόμη 26 άνθρωποι νεκροί.




Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Ραφήνας.

Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα ήρθε η τραγική επιβεβαίωση από επίσημα χείλη.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι τουλάχιστον 20 ήταν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι εκείνη την ώρα.

«Περισσότεροι από 20 είναι οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Λίγο μετά τις 4 το πρωί ανακοινώθηκε ότι μια γυναίκα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 156 είναι οι άνθρωποι με εγκαύματα που νοσηλεύονται από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι «το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια».


 Ειδικότερα, στις δηλώσεις που έκανε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου γίνεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό επικεφαλής ομάδας υπουργών, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών Δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Επισήμανε ότι «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».


 Τόνισε ότι «από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα». Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

«Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους», ανέφερε.

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.

Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Νέες πληροφορίες για νεκρούς έρχονται στη δημοσιότητα με το πρώτο φως της ημέρας

 

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος της Ραφήνας Γ. Κοκόλης, ενημερώθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό ότι υπάρχουν ακόμη 20 τουλάχιστον νεκροί στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι κοντά σε μία ταβέρνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος «υπάρχουν 26 νεκροί 30 μέτρα πριν τη θάλασσα σε ένα χωράφι, ανάμεσα σε δύο κτίσματα».
Όπως τόνισε στο σημείο υπάρχουν άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού και της Αστυνομίας. «Η πρώτη καταμέτρηση είναι 26 νεκροί. Προσπάθησαν να φτάσουν στο νερό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν».

Την είδηση για τους 26 νεκρούς επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ν. Οικονομόπουλος στην ΕΡΤ.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Αττική.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.


 Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Πλέον η κυκλοφορία γίνεται με εκτροπή σε ορισμένα σημεία στο ύψος της Κινέτας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε πλήρη ανάπτυξη και κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν την έκταση των πύρινων μετώπων.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Το χρονικό της τραγωδίας

 

Στην Κινέτα, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:00 και παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ανεξέλεγκτη.

Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες με την κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και τα δρομολόγια του προαστιακού, να διακόπτονται.

Λίγες ώρες μετά, γύρω στις 17:00, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης, από όπου εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν.
Εν τω μεταξύ, ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε πως είδε έξι απανθρακωμένες σορούς στο Μάτι, εκ των οποίων οι δύο ανήκαν σε παιδιά.

Τα πύρινα μέτωπα

 



Μεγάλες διαστάσεις έλαβε λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Εν τω μεταξύ, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας κατέπλευσαν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που αποκλείστηκαν σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Τσίπρας

 



Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας λόγω της κατάστασης, σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.

«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών

 

Ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών έχει τεθεί σε εφαρμογή, ταυτόχρονα με την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά τραυματιών σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.
Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις
προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα

 



Η πυρκαγιά στην Κινέτα ξεκίνησε το μεσημέρι από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε ταχύτατα, κατακαίγοντας στο διάβα της σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί. Ειδικότερα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.



Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι τεράστια. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούσαν στις 18:00 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.
Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.


Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:
  • οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,
  • η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  • ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  • ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
  • ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.
  •  

«Από τα χειρότερα σενάρια»

 



Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Μεγάλη φωτιά στην ανατολική Αττική

 



Μεγάλη φωτιά ξέσπασε εξάλλου το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη Αττικής, ενώ η πυρκαγιά σύντομα επεκτάθηκε και στην περιοχή του Νέου Βουτζά, καθώς και στον Άγιο Ανδρέα και το Μάτι.

Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνέδραμαν μέχρι το βράδυ στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.



Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και στον Κάλαμο Αττικής στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Η πυρκαγιά αυτή τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ.
Λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, διενεργείται από το απόγευμα εκτροπή της κυκλοφορίας σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος.

Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

«Είδα με τα μάτια μου 200 οχήματα και πάνω από 100 σπίτια να καίγονται»


Για 100 σπίτια και 200 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά, Άγιο Ανδρέα και Μάτι έκανε λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στον Alpha.

Ο κ. Μπουρνούς μίλησε για εικόνα «καθολικής καταστροφής», καθώς η φωτιά «έχει κατακάψει ολόκληρο τον οικισμό του Ματιού από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι κάτω τη θάλασσα».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα και ανέφερε πως κάποιοι άνθρωποι, λίγοι ευτυχώς, έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτια.

Στο Μάτι, όπως είπε, «είδα με τα μάτια μου πάνω από 200 οχήματα που καίγονται, πάνω από 100 σπίτια που καίγονται, χωρίς να έχω γυρίσει ολόκληρο τον οικισμό», ενώ ανέφερε ότι μεγάλη είναι η καταστροφή και στην πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζά.
«Είχαμε κι άλλες φωτιές σε αντίθετες κατευθύνσεις που μαρτυρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμούς», τόνισε, και στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι.

 

Εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις


Λόγω των πυρκαγιών εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις στον 'Αγιο Ανδρέα επιστρέφουν με πούλμαν στην Αθήνα, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες ανατολικής και δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Τσίπρας: Με προβληματίζουν τα παράλληλα μέτωπα

 



Τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».

«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική.

Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο.

Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες , η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε το βράδυ εσπευσμένα στην Αθήνα.

Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές

 



«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.

Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03΄το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των δήμων Μεγαρέων Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων που έσπευσαν με υδροφόρες και άλλα μέσα, για συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.

«Το σημαντικό είναι ότι ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησε άψογα και τα μέσα που διαθέτουμε, παρά το γεγονός ότι είναι παμπάλαια, έχουν συντηρηθεί καλά, όπως τα αεροπλάνα που ανακατασκευάστηκαν οι κινητήρες τους στην Αμερική και η χρησιμοποίηση τους είναι εφέτος πιο αξιόπιστη» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ και σε συνδυασμό με το πυκνό και ακαθάριστο δάσος και τα σπίτια, η αντιμετώπιση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό και το βόρειο τμήμα της Κινέτας, ενώ δύο γλώσσες φωτιάς που πέρασαν την εθνική προς την παραλία, ελπίζουμε ότι θα τις ελέγξουμε. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά σίγουρα έχουν γίνει ζημιές. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι' αυτό πρέπει να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες».

 www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης