H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


Η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου είναι από τις ελάχιστες "ανέγγιχτες" περιοχές της χώρας με μοναδική ομορφιά. 

Με κεντρικό τοπόσημο το ποτάμι του Αχελώου, είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της Ελλάδας μιας και συνδυάζει την αυθεντικότητα της περιοχής,.... 



...την δυνατότητα πλήθους δραστηριοτήτων και πολλά ιστορικά σημεία όπως οι πέτρινες γέφυρες Κοράκου, Αυλακίου-Καταφυλίου, Τέμπλας, οι ιστορικές Μονές Σέλτσου, Μεγαλόχαρης, Μεσόπυργου, Βραγκιανών, Παναγιάς Σπηλιώτισσας κ.α. 

Η περιοχή ενδείκνυται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία (trekking-hiking), ποδηλασία καθώς έχει αμέτρητα μονοπάτια που χρονολογούνται σε αιώνες καθώς ήταν μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος επικοινωνίας της περιοχής με την υπόλοιπο κόσμο.

Μοναδικής ομορφιάς σημεία αποτελούν τα χωριά Περδικάκι, από όπου μπορείς να δεις πανοραμικές, μαγευτικές εικόνες του Αχελώου και της Λίμνης Κρεμαστών, το Αυλάκι και το Βουλιαγμένο Μεσοπύργου που θυμίζουν έντονα Πήλιο αλλά και τα ορεινά χωριά Αστροχώρι, Μεγαλόχαρη, Καστανιά, Βραγκιανά, Καταφύλλι, Πρασιά, Ραπτόπουλο, Γρανίτσα όπου κρατούν το χρώμα και την αυθεντικότητα τους. 

Το ποτάμι του Αχελώου είναι προσβάσιμο σε πολλά σημεία. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για μπάνιο και το χειμώνα για δραστηριότητες όπως rafting και river-trekking.

Πρόκειται για μία περιοχή που τώρα αναπτύσσεται έχοντας την τύχη να "ακουμπά" σε 4 Περιφέρειες της χώρας (Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας).

Αποτελεί ιδανικό χειμερινό και καλοκαιρινό προορισμό και είναι προσβασίμο από το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα και το Καρπενήσι). Η περιοχή είναι προσβάσιμη και αεροπορικά μέσω των Αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου.

Σε επίπεδο υποδομών γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να βελτιωθούν οι οδικές προσβάσεις και να συνδεθούν μεταξύ τους όλα τα χωριά που αποτελούν την Κοιλάδα του Αχελώου.

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η ασφαλτόστρωση στο τμήμα Μεσόπυργος-Αυλάκι από την Περιφέρεια Ηπείρου, η δημιουργία μίας νέας γέφυρας, δίπλα από το πέτρινο γιοφύρι Τέμπλας η οποία θα συνδέει τα Βρουβιανά με το Δήμο Αγράφων.

Όπως σημειώνει στο ypodomes.com o Αντώνης Κοσσυβάκης "έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να αναδειχθεί αυτή η μοναδικής ομορφιάς περιοχή της χώρας. Αυτά τα βήματα πρέπει να επιταχυνθούν και να δρομολογηθούν τα απαραίτητα οδικά έργα στο σύνολο της περιοχής που πλέον έχει μεν την τύχη να έχει περιμετρικά τους μεγάλους αυτοκινητόδορμους της χώρας όπως η Ιόνια και η Εγνατία Οδός αλλά και ο Ε65 αλλά η σύνδεση αυτών των αξόνων με τα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα για να μπορέσει ο κόσμος να ανακαλύψει την περιοχή".

Όπως επισημαίνεται, το πρώτο βασικό έργο που πρέπει να γίνει είναι η βελτίωση της επαρχιακής οδού και χαρακτηρισμός της ως εθνικής της οδού Άρτας-Καρδίτσας γιατί έτσι επιτυγχάνεται και κάθετη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Ε65 καθώς η διαδρομή είναι (ξεκινώντας από την Ιόνια Οδό) Άρτα-Καλεντίνη- Ρετζιανά-Στρογγυλόκαμπος- Μηλιανά-Πηγές- Γέφυρα Κοράκου-Αργιθέα- Μουζάκι-Καρδίτσα (καταλήγοντας στον Ε65). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει σήραγγα κάτω απο τον Τύμπανο για να μην κλεινει ο δρόμος τον χειμώνα, ενώ υπάρχει μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Υποδομών από το 2012.

Εξίσου σημαντική για την βόρεια πρόσβαση στην περιοχή από τα Ιωάννινα και το Αεροδρόμιο της περιοχής είναι η βελτίωση του δρόμου Τζουμέρκα-Τετράκωμο- Καστανιά, έργου που προς το παρόν είναι ενταγμένο στο ΠΔΕ αλλά δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του. Το σημαντικό βήμα εκεί έχει γίνει με το έργο σύνδεσης των Τζουμέρκων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τα έργα να έχουν μόλις ξεκινήσει.

Από εκεί και πέρα οι ανάγκες σε αναβαθμίσεις δρόμων αφορούν κυρίως την ασφαλτόστρωση δρόμων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε: Κέδρα-Στεαφανιάδα, Πετρίλο-Άγραφα Ευρυτανίας, Βραγινά-Κέδρα, Φυλακτή-Πετρίλο - Ιερά Μονή Σπηλιάς- Βραγκιανά (αφορά την Αντ.Καρδίτσας για να ενωθεί η Κοιλάδα με τη Λίμνη Πλαστήρα), Πηγές-Μονές Σέλτσου, Ασπροχώρι-Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος (εκεί έχει γίνει ένα μικρό κομμάτι αλλά πρέπει να προχωρήσει και το υπόλοιπο τμήμα) και τέλος το Αχελώος-Μεσόπυργος- Βουλιαγμένο-Οροπέδιο Γαβρόγου και ενώνεται με την περιοχή της Σκουληκαριάς όπου βρίσκεται η ομώνυμη ιστορική Μονή και είναι η γενέτειρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
www.ypodomes.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!