Η Αλβανία στο επίκεντρο μετά τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»


- Ετοιμάζεται συμφωνία με την Ελλάδα για τα ανοιχτά ζητήματα

Προς μία συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός των επόμενων ημερών φαίνεται ότι οδεύουν Ελλάδα και Αλβανία. Από την Αθήνα διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι στις εκκρεμότητες εμπεριέχεται οποιαδήποτε αναφορά στις αλβανικές διεκδικήσεις περί «Τσάμηδων».



Οι εκκρεμότητες συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι στο περιθώριο της τρίτης διάσκεψης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Εντι Ράμα θα την ανακοινώσουν και θα την επικυρώσουν από κοινού.
Ο Ράμα πάντως συναντά σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό από τον Πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα και τον αλβανικό Τύπο.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα αποτελέσματα των επιμέρους διμερών υποθέσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως, αντιθέτως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμαρ Μπουσάτι, περιστράφηκε στους τρόπους, με τους ο οποίους η Ελλάδα δύναται να προωθήσει στην ΕΕ θέματα που αφορούν την Αλβανία.

Όπως αποσαφήνισε, υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες, αντίθετα με όσα αφήνονται να εννοηθούν, αντιτάσσονται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της γείτονος, αλλά και της πΓΔΜ, στην ΕΕ.

«Μας απασχόλησε περισσότερο πώς θα στηρίξουμε τις αλβανικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη Βόρειο Μακεδονία και με την Αλβανία» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Αυτό αποτελεί απόδειξη το πόσο έξω πέφτουν αυτοί οι κακοπροαίρετοι σχολιαστές και ημιγνώστες, και ευτυχώς είναι ολίγοι, που πιστεύουν ότι έγινε κάποια ανταλλαγή ανάμεσα στα οικονομικά μας και στα θέματα διεθνούς πολιτικής.

Αυτό μάλλον δείχνει άγνοια του τι συμβαίνει, γιατί, θα ξέρατε, υπάρχει μία επιστολή Δανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, που λένε πως υπάρχει πρόβλημα για την ένταξη αυτών των κρατών στην ΕΕ και ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ.

Συνεπώς, χώρες που δεν έχουν καμία διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση δεν είναι διατεθειμένες να μας κάνουν χατίρια για τη στήριξη στην οικονομική μας πορεία» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία» είχε πριν πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς για να προσθέσει χαριτολογώντας «πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές».

«Λύσαμε το πρόβλημα με τους βόρειους γείτονες που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια» είπε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν λυθεί και τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία.

 www.newsbeast.gr/


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ