ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης


Ανακοινώθηκε ήδη ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης θα βρίσκεται την Παρασκευή 22 Ιουνίου στη Κοιλάδα του Αχελώου. 


Εκεί σε ημερίδα με θέμα “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον” θα παρουσιάσει το RescEU, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. (ΒΙΝΤΕΟ)



Με αυτή την αφορμή, «Ο Αετός των Τζουμέρκων», παρουσιάζει σήμερα εν ήδη βιογραφικού την προσωπικότητα του Κύπριου πολιτικού Χρήστου Στυλιανίδη που θα φιλοξενηθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη, ο οποίος όπως είναι γνωστό, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, ως στέλεχος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, να οργανώσει πολλές ημερίδες στη Κοιλάδα του Αχελώου, με προσωπικότητες από την Ευρώπη οι οποίοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή και έχουν μιλήσει για την ανάπτυξη στο πλαίσιο προσπάθειας για την ανάδειξη και προβολή της.


Ο Χρήστος Στυλιανίδης (γεννημένος στις 26 Ιουνίου 1958) είναι ένας Κύπριος πολιτικός και, από την 1η Νοεμβρίου 2014, Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα

Το Μάιο του 2014 εξελέγη βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση που κατείχε μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.


Τις περιόδους 2013-2014 και 1998-1999 κατείχε το αξίωμα του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ήταν βουλευτής της Κύπρου από το 2006 ως το 2013.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Ήταν, επίσης, μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και and αναπληρωματικό μέλος τις σχέσεις με το Ισραήλ.


 Ο Στυλιανίδης, γιος ενός καταστηματάρχη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Το 1984 έλαβε το πτυχίο του ως χειρούργος οδοντίατρος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αργότερα ακολούθησε ένα πρόγραμμα σπουδών πάνω στη Διεθνή Ανάπτυξη στη Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Μεταπτυχιακά σεμινάρια πάνω στις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σχέσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ακολούθησαν.

 Υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη, ο Στυλιανίδης υπηρέτησε ως ανώτατο μέλος της κυβέρνησής του.

Ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του προέδρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. Το 1999 παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που αφορούσε τη δημόσια διοίκηση.

Εκλεγμένος το 2006 και το 2011 με το πολιτικό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός, συμμετείχε ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2011-2013). Επίσης, ήταν μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2006-2011). Υπήρξε συντονιστής του ΔΗΣΥ για τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εσωτερικών Υποθέσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Μεταξύ 2006 και 2011, ο Στυλιανίδης υπηρέτησε ως μέλος στη συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.



Το 2012 εξέλεγη μέλος του προεδρείου της συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και στις συνεδριάσεις της επιτροπής της συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 Στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ο Στυλιανίδης υπηρέτησε ως ανώτερος πολιτικός υπάλληλος, χειριζόμενος την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης και όντας επικεφαλής του κεντρικού Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της κυβέρνησης.

Συμμετείχε στις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου και στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Επίσης, συνόδευσε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ως μέλος της αντιπροσωπείας του, σε όλες τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


Τον Απρίλιο του 2014 αποχώρησε από την κυβέρνηση για να γίνει υποψήφιος βουλευτής των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο και εξελέγη τον επόμενο μήνα.

Τον Οκτώβριο του 2014, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο διορισμό του Στυλιανίδη ως επικεφαλής πρόσωπο στη μάχη έναντι της αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

 Αργότερα εντυπωσίασε πολλούς νομοθέτες κατά την κοινοβουλευτική ακρόασή του ως υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων στην Επιτροπή του Γιούνκερ.
el.wikipedia.org

Αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Να μεριμνά ώστε το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών να είναι πάντα σε ετοιμότητα για να μπορεί να βοηθά τις χώρες της ΕΕ που έχουν ανάγκη.


Να διευκολύνει τις αρχές στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, προωθώντας τη συνεργασία και την κοινή δράση.

  • Να οικοδομεί στενές σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών, ώστε οι κοινές ανθρωπιστικές δράσεις να είναι πιο αποτελεσματικές.
  • Να μεριμνά ώστε η ΕΕ να μπορεί να χρηματοδοτεί όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται για τις ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων του προϋπολογισμού.


  • Ο Χρήστος Στυλιανίδης συμμετέχει στις ακόλουθες ομάδες έργων:


    Διαβάστε επίσης: Στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης



    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

    ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης