Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα


...Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

Την παράταση στην περίοδο χάριτος αλλά και στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου του EFSF ώστε η αποπληρωμή του να ξεκινήσει από το 2032 και όχι από το 2023 αλλά και μια δέσμευση ότι το 2032 θα επανεξεταστεί η υπόθεση του ελληνικού χρέους ώστε να κριθεί αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.




Εξασφάλισε επίσης δύο ακόμη μέτρα τα οποία όμως δίδονται υπό προϋποθέσεις: την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις θα παρακολουθούνται στενά από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας η οποία θα προβλέπει ελέγχους ανά τρεις μήνες.

Τα μέτρα αυτά είναι:
· Η επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) To ποσό αυτό (το οποίο εκτιμάται περίπου στα 4 δις. ευρώ) θα επιστραφεί στην Ελλάδα σε εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2018 και με περίοδο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς ή για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
· Το πάγωμα της αύξησης του επιτοκίου στο δάνειο του EFSF

Για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες αλλά και για να γεμίσει τον κουμπαρά ασφαλείας, η Ελλάδα θα πάρει 15 δις. ευρώ από τον ESM μέχρι τον Αύγουστο. Από αυτά, τα 5,5 δις. ευρώ θα πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα 9,5 δις. ευρώ για τον κουμπαρά ασφαλείας ο οποίος θα φτάσει να έχει 22,4 δις. ευρώ ποσό που θα επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέσα στους επόμενους 22 μήνες ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Αυτά τα «δώρα» δεν θα είναι άνευ ανταλλάγματος. Εκτός από την τήρηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 ενώ από το 2023 μέχρι το 2060 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινείται στο επίπεδο του 2,2%.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιηθεί κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκταμιευτεί το ποσό των 1,6 δις. ευρώ που είχε προεγκριθεί για την Ελλάδα. Ωστόσο το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Οι μεταρρυθμίσεις

 

Στο παράρτημα της συμφωνίας, ενσωματώθηκαν οι 6 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
«Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».
Φορολογική πολιτική: «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».
Φορολογική διοίκηση: «Η Ελλάδα θα φθάσει στις συμφωνηθείσες μόνιμες θέσεις στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων. 12.000 εργαζόμενοι έως τα τέλη του 2018 και 13.322 στα μέσα του 2021».
Δημόσια οικονομικά: «Η Ελλάδα θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

2. Κοινωνική πρόνοια
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS.
Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.
Υγεία: Ανοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.
Δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας: «Εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019», λέει το έγγραφο.

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Κόκκινα δάνεια: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019.
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. «Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση».

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων
Αγορά εργασίας: Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012, αρχής γενομένης από το 2019.
Κτηματολόγιο: Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021. Ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019 και θα δημιουργήσει πλήρως την κτηματολογική αρχή. Πρέπει να ολοκληρώσει το 45% έως τα μέσα του 2020.
Ενέργεια: Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

5. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (HCAP) και ιδιωτικοποιήσεις
«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο HCAP) και της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019)», αναφέρεται στο έγγραφο. Την πώληση των μετοχών της ΔEH, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.

6. Δημόσια διοίκηση
«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί», αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών, σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016.
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2019 το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανισμό για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).

thetoc


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!