Τζουμέρκα/Κρυονέρι: "Γιορτή του Μύλου"


Του μύλου τα ….γυρίσματα

Ο νερόμυλος είναι η παλιότερη από τις μηχανές που έφτιαξαν οι άνθρωποι. Εκεί αλέθανε τα γεννήματά τους και τα κάνανε αλεύρι, για να το αναπιάσουν μετά με το προζύμι και να φτιάξουν το ψωμί.



Το πρώτο και το αγιότερο από τις τροφές, που τους στύλωνε στα πόδια τους και τους κράταγε γερούς. Έτσι κυλούσε η ζωή από τα παλαιά χρόνια ως το κατώφλι των ημερών μας.


Στις όχθες του Αράχθου, στο Κρυονέρι, κοντά στη γέφυρα Τζαρή, λειτουργεί από τον τοπικό Σύλλογο παραδοσιακός νερόμυλος και νεροτριβή. Εκεί, λοιπόν, θα συναντηθούμε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, στις 8.30΄ το βράδυ, στη "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ".

Ο μυλωνάς θα είναι στο πόστο του, μύλος θα γυρίζει και θ’ αλέθει και η νεροτριβή θα πλένει. Τα πλατάνια θα μας χαρίζουν τη δροσιά τους και ο 'Άραχθος ποταμός που κυλάει, θα κοντοστέκεται για να μας στέλνει τους δικούς του ήχους που θα σμίγουν με την παραδοσιακή μας ορχήστρα.

Ο Αποστόλης Βαγγελάκης στο κλαρίνο, ο Κώστας Κωσταγιώργος στο βιολί, ο Κώστας Μήτσιος στο λαούτο είναι οι εγγυητές της καλής μουσικής παράδοσης. Ο χορός είναι ελεύθερος!

 Για όλα τα υπόλοιπα από τα ψητά και τα ποτά έως και το πάρκιγκ θα φροντίσουν οι Σύλλογοι που διοργανώνουν τη βραδιά:

Ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων και
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης