Κοιλάδα Αχελώου, "λιράδες" κατέσκαψαν τα Πετρογέφυρα Αργιθέας


Κινδυνεύει άμεσα η Γέφυρα Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας (ΦΩΤΟ)

 Κείμενο: Μενέλαος Παπαδημητρίου

Η Αργιθέα και η Κοιλάδα του Αχελώου είναι από τις πλέον όμορφες περιοχές της Πατρίδας μας για εμάς που γεννηθήκαμε σε αυτή αλλά και για τους επισκέπτες-περιηγητές που καταφτάνουν εκεί για να την ανακαλύψουν, να τη γνωρίσουν και να απολαύσουν το γεωφυσικό της ανάγλυφο, τον ορεινό όγκο με τις περίσσιες ομορφιές και χάρες σε κάθε εποχή!!!



Ανάμεσα στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, στα όρια των νομών Άρτας - Καρδίτσας,είναι και τα Πετρογέφυρα που το καθένα έχει τη δική του ιστορία, τους μύθους - θρύλους και τις παραδόσεις!!!

Με ναυαρχίδα τη θρυλική ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ – το Θεογέφυρο των Βαλκανίων (ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη πετρογέφυρα σε όλα τα Βαλκάνια – κτίσθηκε το 1514-15 από το Μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα τον Β΄ και έπεσε θύμα του εμφυλίου στις 28.3.1949) και άλλες 15 μικρότερες αδερφές της προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίας στον Τόπο και στους κατοίκους αλλά και στους διαβάτες και κουβαλούν επάνω τους ιστορία αιώνων!!!

Αν και έχουν τραυματισθεί από τους χειμώνες και τις κατεβασιές των ποταμών και έπρεπε να τυχαίνουν του σεβασμού μας και της συντήρησης – διάσωσής τους αντίθετα τυχαίνουν όχι μόνο της αδιαφορίας μας αλλά και πέφτουν θύματα της μανίας των χρυσοθήρων που τάχουν κατασκάψει για την ανεύρεση κρυμμένων σε αυτά θησαυρών.

…..Θύματα των χρυσοθήρων έχουν πέσει τα περισσότερα.





Τη γέφυρα του Πετρωτού (Λιάσκοβου) Αργιθέας Καρδίτσας, ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα μονότοξα και κτισμένο τον 13 αιώνα στο βραχοστένωμα στη θέση Γέρακας ή Παλιά Πυρήνα την κατέσκαψαν οι χρυσοθήρες εδώ και 15 χρόνια επάνω στο κατάστρωμά της για να βρουν λίρες ή άλλο θησαυρό βγάζοντας τις πέτρες στην αρχή της από την μεριά του Πετρωτού όπως τη διαβαίνουμε και στο σημείο αυτό έφτασαν σε κούφιο που χωράει άνθρωπο σερνόμενο – προφανώς ήταν η τεχνική του πρωτομάστορα για να μην έχει μεγάλα φορτία η γέφυρα.

Το σίγουρο είναι πως οι χρυσοθήρες θησαυρό δε βρήκαν και το αποτέλεσμα από τα νερά της βροχής να είναι καταστροφικό για τη γέφυρα αφού αυτή διαβρώνεται και ήδη υπάρχει πρόβλημα στατικότητάς της – έχουν γίνει σοβαρές ρηγματώσεις.


Κατά τον ίδιο τρόπο <<οι λιράδες >> κατέσκαψαν και την πετρογέφυρα στο θέση << Τυρολόγος>> στην Ανατολική Αργιθέα.

Το καλοκαίρι του 2012, όταν με τον Καθηγητή Κώστα Γραμμένο και τον Αρχιτέκτονα Νίκο Δημ. Παπαρούνα περάσαμε και πήραμε στοιχεία και φωτογραφίες από όλα τα Πετρογέφυρα της Αργιθέας φτάσαμε και στον Τυρολόγο.

Εκεί έκπληκτοι διαπιστώσαμε να έχουν ανοίξει στη βάση του γιοφυριού μία τρύπα ύψους και πλάτους κοντά 1 μέτρο και βάθους άλλο τόσο και μέσα είχαν παρατήσει ένα τσαπί. Από ότι δε μας ενημέρωσε ένας κάτοικος την τρύπα την άνοιξαν με κομπρεσέρ ηλεκτρικό παίρνοντας ρεύμα από το στύλο της ΔΕΗ.


Και παλιότερα έκανα αναρτήσεις για τις Γέφυρες αυτές και το επικίνδυνο της καταστροφής τους – ιδίως για τη Γέφυρα Πετρωτού που κινδυνεύει άμεσα – ζητώντας παρέμβαση από τους αρμόδιους και διοικήσαντες - διοικούντες το Δήμο Αργιθέας …αλλά το αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκον.<<Κουφών καμπάνα κι αν χτυπάς, τυφλών κι αν θυμιατίζεις…>> λέει η παραμία.

Αφορμή για τη νέα ανάρτησή μου είναι μια προσφατη επισήμανση του διακρινόμενου για την ευαισθησία του συμπατριώτη Αργιθεάτη Δημήτρη Ζουμπουρλή σε σχόλιό του για παρέμβαση στη Γέφυρα Πετρωτού.

Αγαπητέ Δημήτρη, μερικοί που παρεμβαίνουμε και επισημαίνουμε τα σοβαρά αυτά προβλήματα των Πετρογέφυρων και άλλων μνημείων του Τόπου μας κοντεύουμε να γίνουμε φαιδροί.


Όμως εμείς θα συνεχίζουμε να τα λέμε και να τα γράφουμε και ελπίζουμε κάποια στιγμή οι διοικούντες την Αργιθέα να συγκινηθούν και να παρέμβουν τουλάχιστον στη Γέφυρα Πετρωτού για να διασωθεί. Γιομάτος ο τόπος από πέτρες είναι εκεί και με ένα μεροκάματο μπορούν να κλείσουν την τρύπα.

Εκτός και περιμένουν τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες να φανούν...
Αλλιώς να παρέμβει ο Σύλλογος Πετρωτού από μόνος του.

Αθήνα, 22.5.2018
Μενέλαος Παπαδημητρίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης