Η επόμενη μέρα


 Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα* 

Σε λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2018, η Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς στόχους για τον οποίο την εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός: Να οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημονιακό καθεστώς της επιτροπείας. 



Η καθαρή μάλιστα έξοδος, δηλαδή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και άρα νέα μέτρα και προαπαιτούμενα, είναι σήμερα περισσότερο ορατή από ποτέ, ενώ στο νέο θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους με τους καλύτερους όρους.

Η πορεία της οικονομίας δείχνει ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να εξέλθει από την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια. Και αυτό από μόνο του θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία μπροστά στην οποία στέκονται ήδη με αμηχανία τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο λαός διάλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα και ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν αυτονόητη. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και διαπραγμάτευσης, εν μέσω δυσκολιών που δημιουργούσε η σκληρή επιτήρηση. Για να ανοίξει δρόμος εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις τον είχαν φράξει.

Για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την υπεραπόδοση των στόχων, την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την πρόσβαση μετά από χρόνια των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος, την αποτελεσματική διαπραγμάτευση για το χρέος. Και όλα αυτά με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές απώλειες. Το τέλος των μνημονίων αυτόματα θα ενισχύσει τους βαθμούς οικονομικής ελευθερίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχει επιβολή μέτρων πολιτικής.

Αυτή η συνθήκη θα μας δώσει τη δυνατότητα να ασκήσουμε πολιτικές προς όφελος των πολλών και θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτικές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και στους θεσμούς της διαφάνειας και της δημοκρατίας. Το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή θα σηματοδοτήσει και μια νέα περίοδο για την πολιτική αντιπαράθεση, η οποία θα γίνει στη βάση προγραμμάτων, αξιών και αρχών για το μέλλον.

Και αυτή η αντιπαράθεση δεν μπορεί παρά να περάσει από την αντιπαραβολή του δικού μας προγράμματος και αξιακού συστήματος με αυτό της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Η σύγκριση θα είναι αμείλικτη, αφού ακόμη και σήμερα αυτό που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο που περιλαμβάνει ακύρωση όσων με κόπο διασφαλίσαμε για τους πολίτες.

Σε αυτές τις νέες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών που στήριξαν την προσπάθεια για την έξοδο από τα μνημόνια, με ένα διεκδικητικό πλαίσιο κόντρα σε όσους απέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια και τραυμάτισαν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Από σήμερα σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.

Ένα συνεκτικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα που θα βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο της ανάπτυξης, με περισσότερες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και περισσότερη αλληλεγγύη, και θα γίνει κτήμα της δημοκρατικής και προοδευτικής πλειοψηφίας του λαού, αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος που θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη στις εκλογές του 2019.

Η χώρα χρειάζεται μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στον λαό τα μνημόνια. Και στην Ευρώπη όμως ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στην Ελλάδα τον βασικό προοδευτικό πόλο με τον οποίο πλέον όλοι επιθυμούν να συνομιλούν και να συνεργάζονται.

Αν αναλογιστούμε τη θέση της Ευρώπης στις αρχές του 2015 και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Και αυτό δεν ήταν αυτονόητο πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελλάδα αυτό ορισμένοι δεν το κατανοούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που αποτελείται από τις παλιές και αντιδραστικές δυνάμεις μιας γερασμένης Ελλάδας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, κάνοντας ζημιά στη χώρα.

Το μέλλον, όμως, για τον προοδευτικό κόσμο εκτός μνημονίων είναι ένα ανοιχτό πεδίο για να διεκδικήσει καλύτερες μέρες, να ξεμπερδέψει με το παλιό και να βάλει τη σφραγίδα του στη νέα εποχή.

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ
** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 13/5/2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης