Άρτα: Ομιλία "Ξένοι ηγεμόνες στην Άρτα και στην Ήπειρο"


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» σας προσκαλούν στην ομιλία του κ. Brendan Osswald, Δρ Ιστορικού, επιστημονικού μέλους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με τίτλο «Ξένοι ηγεμόνες στην Άρτα και στην Ήπειρο τον όψιμο μεσαίωνα" ....



...την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Με την ομιλία αυτή, ολοκληρώνεται με επιτυχία ο κύκλος εκδηλώσεων Βραδιές Τετάρτης..., που διοργάνωσε η ΕΦ.Α. Άρτας από τον Ιανουάριο του 2018. Με αυτή τη δράση της η ΕΦ.Α. Άρτας, προσκαλώντας μια σειρά ομιλητών-ειδικών επιστημόνων -όπως αρχαιολόγους, ιστορικούς, συντηρητές, ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και ερευνητές, παρουσίασε στην πόλη της Άρτας ζητήματα που άπτονται της αρχαιολογίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.

Το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με θέματα ποικίλου περιεχομένου, όπως η αρχαία Αμβρακία και η ανάδειξη των μνημείων της, η βυζαντινή αρχαιολογία, η συντήρηση ψηφιδωτών, η σύγχρονη ιατρική μέσα από το πρίσμα του αρχαίου κόσμου, το έργο του σωματείου Διάζωμα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ.Α., αλλά και ζητήματα μουσειολογίας, συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων. Προϊστάμενοι Τμημάτων και Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Υπάλληλοι της ΕΦ.Α. Άρτας, παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δράση την οποία αγκάλιασε η τοπική κοινωνία με την παρουσία της και τη συμμετοχή της. Παράλληλα με τις Βραδιές Τετάρτης..., η ΕΦ.Α. Άρτας διοργάνωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας περιοδική έκθεση με τίτλο: Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο. Συλλογή Φ. Ραπακούση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Άρτα επιλεγμένα δείγματα από προϊόντα αγγειοπλαστικών εργαστηρίων, τα οποία συνέλεξε μετά από αναζητήσεις χρόνων ο συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης από την πόλη των Ιωαννίνων, την Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για σημαντικό Ηπειρώτη συλλέκτη, ο οποίος δημιούργησε το νέο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας.

Η έκθεση κεραμικής της Συλλογής Φ. Ραπακούση αποτελεί συνέχεια της περιοδικής έκθεσης «Η νεώτερη κεραμική από την Άρτα. 16ος – 20ος αι.», που φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, και φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να θαυμάσουν αγγεία που υπήρχαν ή εισάγονταν στην Ήπειρο, μια περιοχή που αποτέλεσε σημαντικό κέντρο παραγωγής αλλά και ζήτησης κεραμικών προϊόντων στους μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους.

Επιπλέον, η μόνιμη έκθεση όπως και οι περιοδικές εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας συνοδεύονται από εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές δράσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. στις οποίες πάντα συμμετέχει η ΕΦ.Α. Άρτας. Την μόνιμη -όπως και τις περιοδικές εκθέσεις, μπορεί κανείς να επισκεφθεί κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης