Ανακαλύπτοντας την άγνωστη Κοιλάδα του Αχελώου


Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι ο ποταμός Αχελώος, εκτός όλων των άλλων, σχηματίζει εκπληκτικές παραλίες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σαν να βρίσκεστε σε εξωτικό νησί;



Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος ελληνικός ποταμός προσφέρει αυτή τη διαφορετική πρόταση για το καλοκαίρι (αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες) και χρόνο με το χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες – όσους έχουν την τύχη να ανακαλύψουν αυτή την ιδιαίτερη και μοναδική πτυχή του.
Η παραλία με τα καταγάλανα νερά από ψηλά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από Αντώνη Κοσσυβάκη.
Επισκεπτόμενος ο ταξιδιώτης την Κοιλάδα του Αχελώου, που είναι σφηνωμένη ανάμεσα στους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας, σίγουρα θα εντυπωσιαστεί από τις απαράμιλλης ομορφιάς παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά (πώς αλλιώς θα ήταν αφού έρχονται από τις απάτητες κορυφές της Πίνδου και των Αγράφων!) τα οποία τρέχουν πάνω σε άσπρα βότσαλα – εξ ου και η έτερη ονομασία του Αχελώου, «Ασπροπόταμος» (που χρησιμοποιείται κυρίως από τους ντόπιους).

Εκεί, στις παραλίες αυτές οι ντόπιοι, οι ξενιτεμένοι της περιοχής αλλά και οι τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο τους τα καλοκαίρια, το ψάρεμα και γενικά ό,τι μπορεί να προσφέρει ένα ειδυλλιακό νησί – άλλωστε το σύνθημά τους είναι «το δικό μας νησί είναι ο Αχελώος». 

Και επειδή παρά την αίσθηση του νησιού που δίνεται απλόχερα, ο  Αχελώος δεν παύει να είναι ποτάμι, οι νέοι που τον τιμούν με τις επισκέψεις τους διοργανώνουν εκπληκτικά «river party» υπό τους ήχους της «Μπάντας του Αχελώου» που συγκροτήθηκε μαζί με τα παιδιά των ξενιτεμένων – που έχουν βρει πλέον άλλον έναν λόγο να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς με τους με τον τόπο καταγωγής των γονιών τους.
Παιχνίδια στα γάργαρα νερά του Αχελώου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από Αντώνη Κοσσυβάκη.
Να σημειωθεί δε ότι η απόσταση των μικρών παραλιών του Αχελώου είναι περίπου 65 χιλιόμετρα από τις πόλεις της Άρτας, της Καρδίτσας, του Αγρινίου και του Καρπενησίου, αλλά το φυσικό κάλλος της διαδρομής, «εκμηδενίζει» τις αποστάσεις.

Δεν είναι όμως μόνο ο Αχελώος και οι παραλίες του που προσδίδουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στην περιοχή. Σαφώς και το ποτάμι αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε μικρή ακτίνα όμως από αυτό υπάρχουν θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί και ιστορικές τοποθεσίες, όλα μέσα σε επιβλητικές βουνοπλαγιές γεμάτες έλατα, που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά κάθε εποχή του χρόνου. Το χειμώνα δε, οι χιονισμένες βουνοκορφές δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι θυμίζουν Άλπεις.
Νέοι της περιοχής, ξενιτεμένοι που έρχονται τα καλοκαίρια και απλοί τουρίστες κατακλύζουν τις παραλίες του Αχελώου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από Αντώνη Κοσσυβάκη.
Ουσιαστικά πρόκειται για περιοχές που προσφέρονται για εναλλακτικές ή ήπιες μορφές τουρισμού και τρόπους αναψυχής που συνδυάζουν τον τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση.
Πέρα, όμως, από τη φυσική ομορφιά, η περιοχή παρουσιάζει έντονο πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Είναι κάτι το μοναδικό να δει κανείς την «Περαταριά», το χειροκίνητο τελεφερίκ – βαγονάκι, το οποίο κινείται με τροχαλία πάνω σε χοντρό σύρμα. Χρησιμοποιείται από το 1960 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Αχελώου στο σημείο εκείνο και ουσιαστικά το νομό Άρτας με το νομό Καρδίτσας.
Η Μπάντα του Αχελώου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από Αντώνη Κοσσυβάκη.
Η θρυλική πετρογέφυρα Κοράκου που η ιστορία, θέση και τεχνική κατασκευής της  προκαλούν τον  θαυμασμό και ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρατηρώντας τα απομεινάρια της αλλά και άλλα πέτρινα γιοφύρια όπως του Πετρωτού του Αυλακίου, της Τέμπλας, του Μανώλη.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και η Ιερά Μονή  Σέλτσου στις Πηγές, όπου το 1804 τριακόσια γυναικόπαιδα έπεσαν στον γκρεμό για να γλυτώσουν από τον Αλή Πασά, το Μοναστήρι της Παναγίας Μποτσιώτισας στη Μεγαλόχαρη που εκεί ξεκίνησε η επανάσταση το 1854, τα μοναστήρια Βραγκιανών και Μεσοπύργου και πολλά ακόμα.
Χειμωνιάτικο τοπίο που θυμίζει Αλπεις. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από Αντώνη Κοσσυβάκη.
Ξεχωριστά είναι και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά  προϊόντα, που παράγονται εντός των ορίων της κοιλάδας του Αχελώου. Γνωστά προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγή τους.

Γεύσεις που παντρεύουν την παράδοση με νέες ιδέες, από τους παραγωγούς των τυροκομικών προϊόντων (τσαλαφούτι, φέτα, γραβιέρα κ.ά.) της κοιλάδας του Αχελώου -τυποποιημένα σε καλαίσθητες συσκευασίες, που αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους- μέχρι τσίπουρο αρωματισμένο από τα κατάφυτα βουνά,  όπου η  παράδοση και το μεράκι συναντούν την ποιότητα και η γεύση μένει αξέχαστη.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη και συστηματική προσπάθεια, αυτή η περιοχή της Ελλάδας να αναδειχθεί και η φυσική της ομορφιά να αποτελέσει μοχλό για την έξοδο της από την απομόνωση.

Και αν υπάρχει ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Κοσσυβάκη που είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, και έχει καταγωγή από την Κοιλάδα του Αχελώου.
Η μαγεία του χιονιού. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από Αντώνη Κοσσυβάκη.
Αγαπώντας θερμά τον τόπο και θέλοντας να τον βοηθήσει να αναδειχθεί,  ο κ. Κοσσυβάκης έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για να στρέψει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ιδιαίτερη αυτή-πλην όμως ξεχασμένη – περιοχή της Ελλάδας και χάρη σε δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες την έχουν επισκεφθεί αρκετοί από αυτούς.

Μεταξύ τους είναι η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής  Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου που συμφωνεί ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για μια ήπια ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού που να συνδυάζει την πλούσια ιστορία με την υπέροχη φύση και τα αγνά προϊόντα της περιοχής.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας στην οποία ανήκει η περιοχή και βέβαια της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πρωτοβουλίες, πάντως, και η επίμονη δουλειά του κ. Αντώνη Κοσσυβάκη μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει καρπούς. Δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των τοπικών Αρχών, είναι και το γεγονός ότι πλέον έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κυρίως από νέους ανθρώπους που αξιοποιούν τις ευκαιρίες ή δημιουργούν νέες μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η φύση μπορεί να είναι γενναιόδωρη με τους ανθρώπους φτάνει να τη σεβαστούμε.
Η Κοιλάδα του Αχελώου χιονισμένη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση από τον Αντώνη Κοσσυβάκη.
Ο ίδιος ο κ. Κοσσυβάκης μιλώντας στο «Περιοδικό» επισημαίνει: «Η Κοιλάδα του Αχελώου εκτός από τη φυσική ομορφιά διαθέτει μια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αυτή την κληρονομιά και ιδιαίτερα φέτος έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ανάγκη και είναι ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και να την αναδείξουμε δίνοντας έτσι πνοή και ανάπτυξη στον τόπο. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστήσει τον τόπο μας  προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού.

≥Φυσικά, σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση δεν πρέπει να  ξεχνάμε και την πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία και τα ποιοτικά της προϊόντα τα οποία ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα  και την ποιότητά τους και αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά ενώ με την σωστή και σύγχρονη προώθησή τους θα καταφέρουν να κατακτήσουν μεγαλύτερες αγορές.

Με συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Με στοχευμένες δράσεις Φορείς και Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και μέσω ενός καινοτόμου Πιλοτικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να κάνουμε το άλμα προς το Μέλλον.
Ο κ. Αντώνης Κοσσυβάκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του ιδίου.
≥Ως περιοχή έχουμε τo ‘προνόμιο’ της καθυστέρησης στην  ανάπτυξη που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία.  Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων  και πάρουμε τα καλά τους. Θα δημιουργήσουμε έτσι ήπια ανάπτυξη στον τόπο μας για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο. Είμαστε η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστούμε να είμαστε η πλούσια περιοχή του αύριο».

 ekirikas.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!