Κοινό μέτωπο για πέντε μονάδες βιοαερίου..


Κοινό μέτωπο συγκροτούν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζίτσας ενάντια στην εγκατάσταση και την λειτουργία των πέντε μονάδων βιοαερίου στην περιοχή. 



Ήδη οι γνωμοδοτήσεις τους είναι αρνητικές και τώρα η υπόθεση της αδειοδότησης βρίσκεται στα χέρια της Αποκεντρωμένης, η οποία γίνεται αποδέκτης των έντονων αντιδράσεων που εκφράζουν κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας αλλά και οι μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή.

Πριν από λίγες ημέρες συνήλθε το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης, συζήτησε το θέμα της αδειοδότησης και αναμένεται η απόφασή του. Περιφέρεια και Δήμος, επανέρχονται με τον δεύτερο μάλιστα να ενημερώνει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν από μία τέτοια δραστηριότητα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στάθηκε ιδιαίτερα στην δυναμικότητα των συγκεκριμένων μονάδων, η οποία είναι τεράστια. Μάλιστα δεν υπάρχει καμία συμφωνία για επεξεργασία των αποβλήτων από πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, συνυπολογίζοντας τους κινδύνους κατέληξαν στην αρνητική γνωμοδότηση. «Δεν κάνουμε κομπλεξική πολιτική αλλά διερευνούμε τα θέματα….

Από την στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμη πρώτη ύλη πως είναι θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες.. Πρέπει για τέτοια έργα να υπάρχει και η πρώτη ύλη. Όταν ρωτάμε επιχειρήσεις και μας λένε ότι θα κάνουν δικές τους μονάδες, πως θα δώσουμε τέτοιες άδειες και μάλιστα πέντε επί 2 MW η καθεμία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος έχει αποστείλει επιστολή πτος τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη ενώ ενημέρωσε και τον Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο. «Θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί πριν δημιουργηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι τόσο το Υπουργείο όσο και η Αποκεντρωμένη θα συμμεριστούν τους προβληματισμούς των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πέντε ξεχωριστές μονάδες με συνολική ισχύ 10 MW που θα εγκατασταθούν σε διαφορετικά σημεία της ΒΙΠΕ και ανάμεσα σε επιχειρήσεις που ανήκουν κυρίως στην διατροφική αλυσίδα.

Εκτιμάται ότι για την λειτουργία τους θα μεταφερθούν απόβλητα πτηνοτροφείων και χοιροστασίων από άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό και κάνει τις αντιδράσεις μεγαλύτερες.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης