Εκδρομη 4ου ΓΕΛ Άρτας στη Θεσσαλονίκη


Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη! Επιτέλους! Τι κι αν έχουμε πάει μέχρι τώρα τόσες φορές! Αυτή έχει άλλον αέρα. Είμαστε στη Γ’ Λυκείου κι αυτό τα λέει όλα. Μετράνε όλα αντίστροφα. Τα βλέπεις όλα με άλλο μάτι. 



Με άγρια χαρά από τη μια και με έναν ανείπωτο φόβο από την άλλη. Κι αν κουνάνε κάποιοι το κεφάλι: «Ωχ! Πάλι ξενύχτια…», εμείς απλώς θα χαμογελάσουμε. Γιατί κάναμε κι αυτά, αλλά…είδαμε, μάθαμε, ακούσαμε τον παλμό της πόλης, έστω και για λίγο.

Είδαμε έργα που «εισέβαλαν» και άφησαν την υπογραφή τους στο δέρμα της πόλης, συνθέσαμε έργα και εποχές της πολυπολιτισμικότητάς της. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα ήταν βάση της βιωματικής μας εμπειρίας.

Μας γοήτευσε με την ομορφιά της που διαπερνά τα πάντα, ακόμη και με τις ασκήμιες της, και τα διαποτίζει με μια πατίνα καιρού. Και από την άλλη οι Πανεπιστημιακές της σχολές. Δεν χάσαμε την ευκαιρία.

Επισκεφτήκαμε το τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του ΑΠΘ. Μας ξενάγησε και μας ενημέρωσε ο καθηγητής Κος Ιωάννης Τσιάφης, γραμματέας του αντίστοιχου τμήματος για την λειτουργία, τα μεταπτυχιακά και την εργασιακή εξέλιξη.

Συναντηθήκαμε με την ομάδα Aristotle Racing Team του καθηγητή Κ. Νίκου Μιχαηλίδη. Ενημερωθήκαμε από τους φοιτητές για την κατασκευή, τις δυνατότητες και τις παγκόσμιες διακρίσεις του ΑΠΘ με το όχημα (φόρμουλα) που κατασκεύασαν.

Η αλήθεια είναι ότι ζηλέψαμε, το ομολογούμε. Κάποιοι από μας φιλοδοξούμε από του χρόνου να είμαστε εκεί. Φυσικά, δεν θα έμενε παραπονεμένη και η κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο εκμαγείων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπου μας ξενάγησε η κ. Ναταλία Καζακίδη, ΕΔΙΠ Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Γυρίσαμε πίσω γεμάτοι ομορφιά. Το άρωμα της Θεσσαλονίκης έρχεται και σε βρίσκει, σε τυλίγει εκεί που δεν το περιμένεις και ακολουθούν οι αναμνήσεις οι προσωπικές.

Κρατάμε αυτούς τους λίγους στίχους.

πόσοι και πόσοι αγάπησαν / και χάθηκαν σ' αυτή την πόλη / κι άφησαν ένα φως παράξενο / σαν απ' τα μάτια τους θαμπό / σε ρημαγμένες πέτρες παιδιά της προσφυγιάς στα καλντερίμια της / με τον απέραντο καημό της μνήμης / στους λόφους και τις φτωχογειτονιές / γύρω απ' τον κόλπο λάμπουν εκστατικά τα ερείπια από τότε / ένα παράξενο ψηφιδωτό της ιστορίας / κάστρα και μαυρισμένα ξύλα / αόρατα τζαμιά, συναγωγές, / αψίδες, μακεδονικά κτερίσματα, / τάφοι και εκκλησιές βυζαντινές μέσα στο χώμα / φαντάσματα που ψιθυρίζουν μυστικά / απ' την αρχή του χρόνου εδώ το σούρουπο ανατέλλουν οι ψυχές / κόκκινος ήλιος, σύννεφα / που παιχνιδίζουν με τον άνεμο στον ουρανό / στο άπειρο που ονειρεύονται και ταξιδεύουν 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ