Tι τρώμε αυτή την εποχή;
Είναι νωρίς για χειμωνιάτικα ή αργά για καλοκαιρινά;
Ας δούμε πόσο κατάλληλη εποχή είναι για τα καλοκαιρινά φρούτα και ζαρζαβατικά, παρατηρώντας τις κλιματικές συνθήκες του Οκτωβρίου.
Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει αισθητά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, η μέρα έχει μικρύνει και οι πρωινές υγρασίες είναι σε έξαρση. Η φύση προετοιμάζεται για τον λήθαργο του χειμώνα και το κάνει αργά, αλλά προοδευτικά.
Τα φυτά με τη σειρά τους προσαρμόζονται και αυτά στις υπάρχουσες συνθήκες. Έχουμε μέτριες θερμοκρασίες, μικρή φωτοπερίοδο και ο ρυθμός ανάπτυξης και λειτουργίας τους είναι χαμηλός, γι’ αυτό και η παραγωγή είναι περιορισμένη. Άρα τα πράγματα, όπως φαίνεται, δεν είναι και πολύ καλά. Είναι όμως πραγματικά έτσι ή μάλλον είναι μόνο έτσι; Ας δούμε την άλλη όψη του νομίσματος, τη λιγότερο εμφανή, αλλά πάρα πολύ σημαντική!
Ανέκαθεν με σαγήνευαν τα μη μετρήσιμα πράγματα. To πόση είναι η παραγωγή ενός φυτού, ποιες είναι οι διαστάσεις των καρπών του και τελικά πόσο συμφέρουσα είναι η καλλιέργεια ενός είδους ή όχι μετριέται και αποτιμάται σε συγκεκριμένα μεγέθη. Το ποια είναι όμως ποιοτικά η επίδραση των ήπιων συνθηκών του φθινοπώρου στη γεωργική παραγωγή θέλει μια προσεκτικότερη ματιά για να φανεί.
Κάθε φθινόπωρο τα φυτά βρίσκουν χώρο και χρόνο να πάρουν μια ανάσα από τη ζέστη του καλοκαιριού, λειτουργώντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Οι εξατμίσεις του νερού είναι πιο ήπιες, η φωτοσύνθεση μικρότερη και οι ρίζες τους μπορούν να ψάξουν και να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά φυσιολογικά.
Σαν μια φυσική συνέπεια αυτών, οι καρποί είναι πιο «γεμάτοι», πιο συμπαγείς, με μεγάλο ειδικό βάρος. «Και τι μας νοιάζει εμάς που είναι πιο βαριοί, αφού με το κιλό τους αγοράζουμε;» Μας νοιάζει, γιατί όχι μόνο είναι πιο συμπυκνωμένα και εύγευστα τα προϊόντα, αλλά επειδή ακριβώς άργησαν να μεγαλώσουν, έχουν πολύ μεγαλύτερη διατηρησιμότητα. Συγκρινόμενη με την αντίστοιχη της άνοιξης, μπορεί να είναι και διπλάσια! Είναι αξίωμα πως ό,τι αργεί να μεγαλώσει είναι πιο γερό και αργεί να πεθάνει!
Συμπέρασμα: Κατά τον ευλογημένο μήνα Οκτώβριο: Καταναλώστε ό,τι είναι για άμεση κατανάλωση. Είναι βέβαιο ότι θα απολαύσετε ωραία γεύση, γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Αποθηκεύστε ό,τι πρόκειται να καταναλωθεί αργότερα. Θα κερδίσετε μεγάλη διατηρησιμότητα χωρίς απώλειες.
Μεταποιήστε ό,τι μεταποιείται, θα απολαύσετε μεστή, γεμάτη γεύση με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.
Κείμενο: Γιάννης Μέλλος
kathimerini.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου