Ήπειρος και φυσικό αέριο… Τρόπος υπάρχει, αρκεί να βρεθούν και τα χρήματα!


Φυσικό αέριο στην Ήπειρο... Γιατί όχι, ακόμη κι αν έχει μείνει έξω από κάθε σχεδιασμό σχετικό με τους μεγάλους αγωγούς που κατασκευάζονται στη χώρα.

Οι συζητήσεις επανήλθαν μετά και την εκτενή αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός για έναρξη των έργων το 2020 και ολοκλήρωσή τους το 2023.. 



Αναφορά που για τους γνωρίζοντες δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία καθώς στηρίζεται πάνω σε μία ουσιαστική και τεκμηριωμένη δουλειά που έχει γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου, με πρωτεργάτη την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.

Και βέβαια στη δουλειά που έγινε από την ΔΕΠΑ, η οποία εκπονεί τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του έργου.

Το κρίσιμο βέβαια δεν είναι να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο... Αυτό μπορεί τελικά να γίνει ακόμη κι αν οι αγωγοί βρίσκονται μακριά από την περιοχή.

Και μπορεί είτε με την δημιουργία σταθμού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για τον οποίο ο ΟΛΗΓ εκπονεί τις σχετικές μελέτες είτε με χερσαίο σταθμό. Το δύσκολο κομμάτι είναι η κατασκευή του δικτύου διανομής... Πρόκειται άλλωστε για ένα δίκτυο παρόμοιο με το αποχετευτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μελέτες που έχει εκπονήσει η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος το κόστος του έργου εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια, χρήματα που μπορούν να βρεθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από την σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια.

Είτε συμπιεσμένο λοιπόν είτε σε υγρή μορφή, το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Ήπειρο και να αποτελέσει την εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε, ξεκαθάρισε ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού δεν αποτελούν κάτι καινούριο, παρά μόνο τον σχεδιασμό της Περιφέρειας που είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Άλλωστε, συστηματικά από το 2011 η Περιφέρεια ασχολείται με το θέμα του φυσικού αερίου και της έλευσής του στην Ήπειρο είτε μέσω διακλάδωσης του αγωγού είτε με άλλη μορφή (υγροποιημένη ή συμπιεσμένη)

«Ξέρετε πολύ καλά από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη, ότι έχουμε συνέχεια συνεργασία και έχουμε προτείνει τους τρόπους που αναφέρθηκαν και από τον κ. Πρωθυπουργό. Είναι η δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας, είχαμε αρχικά συνεργασία με τον κ. Μανιάτη και τώρα με τον κ. Σταθάκη (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο οποίος μας ενημερώνει για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο. 

Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αναζητούμε τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν φυσικό αέριο και έχουμε πει πολλές φορές, ότι αφού δεν περνάει το δίκτυο στην περιοχή μας, να γίνει σύνδεση της ενδοχώρας της Ηπείρου με καράβι. Δεν άκουσα τίποτε καινούργιο τίποτε σε αυτά, εκτός από τις ίδιες, τις δικές μας τοποθετήσεις και τις αγωνίες» ανέφερε στην δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης..

 epiruspost.gr/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης