Οι Καταλανοί ανακήρυξαν ανεξαρτησία από την Ισπανία


Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.  



Η απόφαση της Καταλονίας είναι σίγουρο πως δεν θα γίνει αποδεκτή από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που την ίδια ώρα συζητά στη Γερουσία την ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την αναστολή των εξουσιών της αυτόνομης περιφέρειας.

Η πρόταση περί ανεξαρτησίας, που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα, υπερψηφίστηκε από 70 βουλευτές. Δέκα καταψήφισαν και δύο επέλεξαν το λευκό.

Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos αποχώρησαν από την συνεδρίαση εις ένδειξη διαμαρτίας.
 
Ψυχραιμία ζητά ο Ραχόι

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, συνέστησε ψυχραιμία, προσθέτοντας πως σύντομα θα αποκατασταθεί η τάξη στην Καταλονία.

Δεν σχολιάζει η Ευρώπη

Η Ε.Ε. αρνείται να σχολιάσει την κρίσιμη εξέλιξη με την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία, ενώ πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος».

«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης