Η Γέφυρα Κοράκου... "για πρώτη φορά" στην Άρτα !!


Στις 20 : 00 μ.μ. ανοίγει τις πύλες της η 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας,  όπου οι επισκέπτες θα δουν και το έκθεμα της γέφυρας Κοράκου το οποίο είναι σίγουρο ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις, μιας και είναι η ζώσα ιστορία του τόπου .(Φώτο)


 

Ό Δήμος Γ. Καραΐσκάκη  με την βοήθεια Εθελοντών οργάνωσε τον εκθεσιακό του χώρο όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα , την ιστορία της περιοχής , την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές των ορεινών μας χωριών. 



Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και ένα κομμάτι της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, το οποίο σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες όπως επίσης σίγουρα θα προβληματίσει και το οποίο έκθεμα θα κλέψει τις εντυπώσεις, μιας και είναι η ζώσα ιστορία του τόπου.

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων



Όπως είναι γνωστό η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων.

Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.

Φέτος συμπληρώνονται 501 χρόνια από την κατασκευή της και 67 χρόνια από την ανατίναξή της.

Δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου - με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας - έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της.

Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Γενικά σημειώνουμε ότι ομάδα εθελοντών σε όλη την διάρκεια της έκθεσης θα σας υποδέχεται και θα σας φιλοξενεί στο περίπτερο καθώς και θα σας ενημερώνει για οτιδήποτε θα σας ενδιαφέρει.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης