Ηπειρος:Καλύτερη η ποιότητα, μικρότερη όμως η παραγωγή σε σταφύλια!


Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι μήνας τρύγου στην Ήπειρο και ήδη όσοι καλλιεργούν αμπέλια, ή έχουν κληματαριές στα σπίτια τους έχουν αρχίσει τη συγκομιδή. 



Σε ορισμένες περιοχές ο τρύγος ολοκληρώθηκε, ενώ η κορύφωσή του μάλλον θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο επταήμερο, καθώς όλα δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι ευνοϊκός.

Η φετινή χρονιά, όσον αφορά την παραγωγή σταφυλιών στο νομό Ιωαννίνων είναι περίεργη καθώς τα ... καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα και την ποσότητα. Οι περισσότεροι πάντως αμπελοκαλλιεργητές, δηλώνουν ότι η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές, ωστόσο η ποσότητα είναι μικρότερη, γεγονός που οφείλεται στην ανομβρία.

Υπάρχουν όμως και … διαβαθμίσεις στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Σε περιοχές που επλήγησαν από τον παγετό της Άνοιξης, τα αμπέλια είναι εντελώς άγονα.

Σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. σε κάποιες του Δήμου Μετσόβου η ποσότητα δείχνει να είναι μειωμένη εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.Μια ξεχωριστή κατηγορία, αφορά εκείνους τους αμπελοκαλλιεργητές που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τα αγριογούρουνα και τις αρκούδες.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για συνολικές εκτιμήσεις, οι μεγάλες οινοπαραγωγικές μονάδες μάλλον δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ως προς την παραγωγή κρασιού, κάτι όμως που δεν φαίνεται να συμβαίνει με όσους παράγουν κρασί για ιδία χρήση, αρκετοί εκ των οποίων θα προσφύγουν και πάλι στην αγορά σταφυλιών από Πελοπόννησο ή και Μακεδονία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
 http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης