Καμπανάκι για την επιστροφή της ιλαράς


Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή της ιλαράς, μίας ασθένειας που είχε σχεδόν εκλείψει από την Ελλάδα και όχι μόνο, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και παράλληλα κατηγορεί ευθέως για την επανεμφάνισή της το αντιεμβολιαστικό κίνημα.



Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει επικίνδυνη την αναζωπύρωση της ιλαράς και επισημαίνει ότι «οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φτάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Παράλληλα, προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου να υποχωρήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα. Η ιλαρά -μία «ξεχασμένη» νόσος για πολλά χρόνια, η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών- φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας.

Μικρός αριθμός

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία), κατά το τελευταίο τετράμηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μεικτού εμβολίου MMR).

Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

 madata.gr/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης