Τρίκαλα: Ένα διαδραστικό μουσείο για τον Τσιτσάνη


- Θα δίνει και απαντήσεις για το «πόσο Τσιτσάνης είσαι»

Αν όλα πάνε καλά, από το ερχόμενο καλοκαίρι, στο νέο διαδραστικό μουσείο για τον Τσιτσάνη που θα φτιαχτεί από τον δήμο Τρικκαίων, ο κάθε πολίτης των Τρικάλων αλλά και ο τουρίστας θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να δώσει και την απάντηση στον εαυτό του «πόσο Τσιτσάνης είναι». Στόχος του μουσείου θα είναι να το «ζει» ο επισκέπτης.Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σχετικά στο newsbeast.gr δήλωσε: «Το μουσείο, που είναι οι παλιές φυλακές των Τρικάλων επί της ουσίας, πριν από κάποια χρόνια μπήκε στο ΕΣΠΑ και έγιναν κάποια έργα.

Κάτω ανακαλύψαμε ένα χαμάμ που υπήρχε και στον πάνω χώρο έγινε το μουσείο. Αυτή την περίοδο τελειώνουμε τις αναγκαίες μουσειολογικές κ.ά. μελέτες ώστε να γίνει πραγματικά μουσείο γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε επί της ουσίας μια προσωρινή έκθεση για τον Τσιτσάνη μέσα εκεί.

Σε συνεργασία λοιπόν με την οικογένειά του θα κάνουμε μια μελέτη που θα μας αποδώσει ένα διαδραστικό μουσείο. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα μουσείο που θα έχει πέντε βιβλιοθήκες και τρία μπουζούκια, αλλά ένα μουσείο που θα το ζει ο επισκέπτης. Θα έχει εφαρμογές multimedia.

Για παράδειγμα, θα έχει μια εφαρμογή που θα τραγουδάει ο επισκέπτης και θα τον βαθμολογεί το πρόγραμμα πόσο κοντά στον Τσιτσάνη είναι. Εμείς το ονομάζουμε "πόσο Τσιτσάνης είσαι". Είναι ένα πρόγραμμα και θα το δίνουμε στον επισκέπτη και σε ένα USB.

Θα υπάρχουν κάποια ολογράμματα όπου θα μπαίνεις να φωτογραφίζεσαι σαν να είσαι σε 3D στην σκηνή του Τσιτσάνη. Θα παίζεις και θα τραγουδάς μαζί του. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύγχρονο διαδραστικό μουσείο. Νομίζω θα είναι από τα πρώτα μουσεία που θα είναι τόσο διαδραστικά. Σκοπός είναι μέσα στο επόμενο 6μηνο να έχουμε τελειώσει με τις μελέτες και να έχουμε αρχίσει την υλοποίηση.

Το κόστος για την ανακατασκευή των φυλακών ήταν μεγάλο γιατί υπήρχαν και θέματα στατικότητας, το κόστος από εδώ και πέρα για μελέτες και μετασκευές δεν νομίζω πως θα είναι μεγάλο.

Θα γίνει με δικούς μας πόρους. Για μια πενταετία δεν μπορεί να υπάρχει εισιτήριο γιατί έγινε (σ.σ το κτίριο) με χρήματα του ΕΣΠΑ. Τα έσοδά μας θα είναι από τις παράλληλες χρήσεις. Σκοπός μας είναι το μουσείο να είναι ζωντανό μέσα στην πόλη. Το μουσείο πρέπει να το ζει ο πολίτης».

Στην παρούσα φάση ο επισκέπτης των υπάρχοντων υποδομών του μουσείο Τσιτσάνη μπορεί να δει στο ισόγειο, τον χώρο του λουτρού, όπου συντηρήθηκαν στοιχεία της παλαιάς τοιχοδομίας και του τρόπου μεταφοράς του ζεστού νερού, ενώ υπάρχει και εικονική αναπαράσταση στοιχείων των οθωμανικών χαμάμ. Διατηρούνται είδη νιπτήρων, αλλά και τα «Δάκρυα του Αλλάχ», καθώς και στοιχεία αναμνηστικά των παλιών φυλακών (Σημειώσεις, βιβλία, κατάλογοι, εργαλεία).

Στον πρώτο όροφο, οι 4 αίθουσες περιλαμβάνουν:

Αίθουσα 1: Χρονολόγιο ζωής και μουσικό του Βασίλη Τσιτσάνη. Στοιχεία για τις κυριότερες συνεργασίες.

Αίθουσα 2: Πλούσιο σπάνιο υλικό από έκθεση του Κ. Χατζηδουλή (εικόνες, στίχοι, φωτογραφίες κ.α.). Σπάνιοι δίσκοι 78 και 45 στροφών Σύγχρονο τζουκ μποξ με ελεύθερη επιλογή τραγουδιών. Προβολή ντοκιμαντέρ. Αποτυπώσεις εξωφύλλων δίσκων.

Αίθουσα 3: Αναφορά και σύνδεση του έργου με τον εγκλεισμό, τον μύθο του Σακαφλιά, τη σχέση φυλακής – τραγουδιού, την ακουστική επαφή με δύο σημαντικά τραγούδια που αποτυπώνουν την παραπάνω σχέση. Τηλέφωνα των φυλακών με μουσική – έκπληξη.

Αίθουσα 4: Αναφορά στους άλλους 5 μέγιστους τρικαλινούς δημιουργούς – καλλιτέχνες: Κ.Βίρβο, Απ. Καλδάρα, Χρ. Σαμολαδά, Χρ. Κολοκοτρώνη, Δημ. Μητροπάνο.
Ο δήμος Τρικκαίων ετοιμάζει και το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών», ως ξεχωριστό πόλο μουσικής πανδαισίας.

 .newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

NESARA - Το νέο οικονομικό σύστημα του κόσμου;

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΕΛΕΟΣ: Εκκένωση νησιών με λίγους κατοίκους, ζήτησε η τρόικα!