Έντονη ανησυχία για την οριοθέτηση του Αράχθου


Την έντονη ανησυχία και την αγωνία του για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης των μελετών για την Οριοθέτηση του Ποταμού Αράχθου μετέφερε, για μια ακόμη φορά, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος παρέστη χθες στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών,... 



...όπου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ένας εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό ανάδειξης του αναδόχου για τις μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ (τα οποία είναι δεσμευμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). 

Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι μελέτες, για το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί την Άρτα, η οποία σε περίπτωση ολιγωρίας κινδυνεύει να χάσει πολύ σημαντικά χρήματα για την αντιπλημμυρική της θωράκιση και την ανάπτυξή της. Μάλιστα, ο κ. Τσιρογιάννης μετέφερε και την ομόφωνη υπ’ αριθμ 437/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη τη Δευτέρα, με την οποία ζητείται άμεση επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών στο θέμα της Οριοθέτησης.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή της ένταξης (29-12-2015), ενώ τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών είναι στενά, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τα χρήματα για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και για τα έργα διευθέτησης είναι δεσμευμένα στο ΕΣΠΑ και σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν έγκαιρα, τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση, μιας και τα κονδύλια θα μείνουν αδιάθετα.

Αυτό σημαίνει ότι η Άρτα θα χάσει το δικαίωμα για συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το νούμερο ένα θέμα που αντιμετωπίζει σχετικά με την οριοθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία της από τον Ποταμό Άραχθο. Επίσης θα αφαιρέσει από την περιοχή μας το δικαίωμα για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ θα χάσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, θα καθυστερήσει το έργο της νέας Γέφυρας στο ύψος του Τριγώνου που έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ με προϋπολογισμό 6.500.000,00€ και αποτελεί αναγκαίο έργο για την Άρτα καθώς η μόνη γέφυρα με την οποία συνδέεται σήμερα είναι παλιά και έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Τέλος, η πόλη της Άρτας και ο Νομός θα εξακολουθεί να παραμένει ανασφαλής σε τυχόν νέα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να στοιχήσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ