Η Κίνα έχει επενδύσει πάνω από 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εάν συμπεριληφθούν υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και ακίνητα. «Το κεφάλι του κινεζικού δράκου» στην Ελλάδα είναι η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθ’ ομολογίαν του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.
Η Cosco έχει τριπλή παρουσία στον Πειραιά. Αφενός θυγατρική της κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και αφετέρου άλλη θυγατρική της έχει αναλάβει μέσω της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε. την υποπαραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Ομως και η Cosco Greece έχει παρουσία στη χώρα με άλλες ναυτιλιακές, εμπορικές και διαμετακομιστικές δραστηριότητες.
Συνολικά ο κινεζικός όμιλος έχει επενδύσει ή καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο από το 2009 πάνω από ένα δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των μισθών που έχει καταβάλει η ΣΕΠ.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα επιπλέον περίπου 700 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλει για το 51% του ΟΛΠ, το επιπλέον 16% που θα πάρει όταν εκπληρώσει τις επενδύσεις που έχει δεσμευθεί συμβατικά να κάνει (ύψους άλλων 350 εκατ.). Αυτά αθροίζουν άνω του 1,7 δισ. ευρώ.
Ομως ακόμα και αυτό το ποσό ωχριά μπροστά στα κεφάλαια με τα οποία κινεζικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις για να ναυπηγήσουν νεότευκτα ποντοπόρα σε κινεζικά ναυπηγεία.
Μόνον οι τρεις μεγαλύτερες κινεζικές χρηματοδότριες ελληνόκτητων ομίλων, οι China EXIM, China Everbright Bank και China Development Bank, έχουν χαρτοφυλάκιο που υπερβαίνει τα 2,5 δισ. δολ., ενώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, άλλοι κινεζικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων έχουν άλλη τόση έκθεση στην ελληνική ναυτιλία.
Η China Development Bank, που είναι μεταξύ άλλων και εκ των χρηματοδοτών της Cosco στον Πειραιά, έχει αντιπροσώπευση στην Αθήνα από το 2010, ενώ εδώ βρίσκεται από καιρό και η ExIm Bank.
Τουρισμός, ενέργεια
Ομως ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Sky Solar, που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες, και τον όμιλο Avic International, που δραστηριοποιείται τόσο στις ναυπηγήσεις όσο και στο real estate και τον τουρισμό.
Σημαντικότατη παρουσία έχουν εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα και οι ZTE Corporation και Huawei, ενώ η State Grid Corporation of China συμμετέχει πλέον με ποσοστό 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ έχοντας καταβάλει τίμημα 320 εκατ. ευρώ. Ακόμα η κινεζική CMEC έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας.
Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει δρομολογήσει άλλωστε η Alibaba, μακράν η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ασιατική χώρα. Η Alibaba θέλει να προσφέρει στους χρήστες της στην Κίνα αλλά και διεθνώς τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας της και ήδη έχει ενεργοποιήσει πολλούς κωδικούς.
Και βέβαια οι Κινέζοι είναι αγοραστές πλήθους ακινήτων. Περισσότεροι από 700 Κινέζοι πολίτες, μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα, έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου