Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Στο φως μεγάλο κύκλωμα που παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα


- Κατασχέθηκαν πάνω από 70 τόνοι καπνού και 8,8 εκατ. αδασμολόγητα πακέτα 

 Πολυμελές διεθνικό κύκλωμα παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδη στην Ελλάδα κι άλλες χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από έναν χρόνο ερευνών. (Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ)
Η ΕΛ.ΑΣ μιλά για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Το δομημένο εγκληματικό αυτό δίκτυο δρούσε για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με μεθοδολογία οργάνωσης τύπου «μαφίας».

Διέθετε πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό, με κτιριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής και κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό - ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων.

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 70 τόνοι καπνού και 8,8 εκατομμύρια αδασμολόγητα πακέτα με περίπου 178 εκατομμύρια τσιγάρα, καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται σε περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα, μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίσταση για σύσταση, διεύθυνση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Στην πράξη, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδρύσει στη Βουλγαρία νομιμοφανείς εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή κι εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με αυτά εισήγαγαν στην ελληνική Επικράτεια καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από τη Βουλγαρία και τα μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών.

Στη συνέχεια, με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), παρήγαγαν τσιγάρα, που τοποθετούσαν σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών και τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων, οι δράστες κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως καμουφλάζ διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Οι χώροι παραγωγής κι αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου