Τα ΚΠΕ για 2η φορά στη Γέφυρα Κοράκου και στα πετρογέφυρα Αργιθέας


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!

«Πετρογέφυρα και Εκπαίδευση. Γνωριμία με τα Πετρογέφυρα των Δήμων: Πύλης ν. Τρικάλων, Μουζακίου και Αργιθέας ν. Καρδίτσας». (Φώτο)



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άξονας προτεραιότητας 6–Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος, Κατηγορία Περιφέρειας-«Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ)» -

2 – Θεσσαλία, και στο πλαίσιο των δράσεών του ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» σε συνδιοργάνωση με το Κ.Π.Ε Μουζακίου και το Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων, και σε συνεργασία με τους Δήμους Πύλης, Μουζακίου, Αργιθέας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοκαριάς «Η Γκρόπα» και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λαγκαδίου Ανθηρού Αργιθέας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», οργάνωσε, σεμινάριο με θέμα:

«Πετρογέφυρα και Εκπαίδευση. Γνωριμία με τα Πετρογέφυρα των Δήμων: Πύλης ν. Τρικάλων, Μουζακίου και Αργιθέας ν. Καρδίτσας».

Το σεμινάριο είχε έδρα το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και οι μελέτες πεδίου πραγματοποιήθηκαν στους χώρους των Δήμων Πύλης, Μουζακίου και Αργιθέας την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 και απευθυνόταν σε πενήντα πέντε (55) εκπαιδευτικούς των παρακάτω κατηγοριών:

• Σε εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας που τα σχολεία τους είναι μέλη του Δικτύου και σε εκπαιδευτικούς με έντονο ενδιαφέρον για ένταξη των σχολείων τους στο δίκτυο την επόμενη σχολική χρονιά που το εκδήλωσαν μέσω του Υπευθύνου Σχ. Δραστηριοτήτων.
• Σε εκπαιδευτικούς του Συνδέσμου Απανταχού Εκπαιδευτικών Βρουβιανών-Αυλακίου «Οι Ρίζες μας».
• Σε Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως εκπροσώπους των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ή που έχουν σχολεία ενταγμένα στο Δίκτυο.
• Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου.
• Στα μέλη των συνεργαζόμενων Κ.Π.Ε. του Δικτύου.


Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιελάμβανε επιτόπια μελέτη σε πετρογέφυρα των παραπάνω περιοχών, καθώς και παρουσιάσεις των εργασιών των σχολείων, που είναι μέλη του Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» από τους εκπαιδευτικούς τους.

Στόχος του σεμιναρίου είναι κάθε επιμορφούμενος:

• να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με τα Πετρογέφυρα
• να γνωρίσει από κοντά το φυσικό περιβάλλον της θέσης του πετρογέφυρου
• να ενημερωθεί σε θέματα οικοδομίας και στατικότητας των πετρογέφυρων
• να ενημερωθεί για θέματα αποκατάστασης και συντήρησης που αφορούν τα λίθινα γεφύρια
• να έρθει σε επαφή με τη λαϊκή τους παράδοση και την ιστορία των μαστόρων που τα έχτισαν
• να μάθει για τις δράσεις των Κ.Π.Ε που είναι μέλη του δικτύου και αναφέρονται στα πετρογέφυρα
• να παρακολουθήσει καλές πρακτικές περιβαλλοντικών προγραμμάτων σχετικές με τη θεματολογία του δικτύου
• να παρουσιάσει την ερευνητική εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου του


Η έναρξη του σεμιναρίου έγινε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 στο δημαρχείο του Δήμου Πύλης Τρικάλων.

Στη συνέχεια υλοποιήθηκαν δράσεις στα γεφύρια της περιοχής.

Τα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε Μακρινίτσας, Μουζακίου και Περτουλίου-Τρικκαίων καθώς και οι Δήμοι Πύλης, Μουζακίου, Αργιθέας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοκαρυάς «Η Γκρόπα» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδίου Ανθηρού Αργιθέας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» που συμβάλλουν στην οργάνωση του σεμιναρίου, καλύψανε τη διαμονή, τη διατροφή και το εκπαιδευτικό υλικό όλων των συμμετεχόντων.

Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 έγινε γνωριμία με τα γεφύρια των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας όπου και πραγματοποιήθηκαν ανάλογες δράσεις.
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί αναχώρησαν από το Μουζάκι το Σάββατο το πρωί με προορισμό την Ιστορική γέφυρα Κοράκου.

Στη διαδρομή ξεναγήθηκαν από τον από εμάς Κώστα Γραμμένο, εκπαιδευτικό του Κ.Π.Ε Μουζακίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής με ιδιαίτερη αναφορά στα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και την περιοχή της Αργιθέας.


Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε στο πετρογέφυρο της Αργιθέας όπου τους εκπαιδευτικούς υποδεχθήκαμε ο εξ ημών εισηγητής Μενέλαος Παπαδημητρίου – Πρόεδρος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας –Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηλίας Πατσιαούρας και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Νικόλαος Μπρέλλας οι οποίοι τοπικοί άρχοντες, αφού καλωσόρισαν τους επιμορφούμενους, αναφέρθηκαν στο πετρογέφυρο του Χωριού τους.

Στη συνέχεια και με εμψυχωτές τους Γκράσσο Γεώργιο, γνωστό θιασώτη των πετρογέφυρων, Μενέλαο Παπαδημητρίου, Κώστα Γραμμένο και Μαρία Γούλα, Πρόεδρο του δικτύου « τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» κατευθύνθηκαν και έκαναν στάση πάνω από το πετρογέφυρο της Καρυάς και θαύμασαν το σπουδαίο αυτό γεφύρι που είναι από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μονότοξα της Ελλάδος και το αρχιτεκτονικό στολίδι των πετρογέφυρων!!!




Ακολούθως και φτάνοντας στην Παλιά Πυρήνα Πετρωτού επισκέφθηκαν την εκεί πετρογέφυρα – δίπλα από την οδική αμαξιτή γέφυρα Beley – και οι πιο θαρραλέοι ανέβηκαν στην καμάρα!!! Διεπίστωσαν ιδίοις όμμασι εκεί στην αρχή της γέφυρας ένα τεράστιο άνοιγμα από σκαφταριές των λιράδων…κυνηγών θησαυρών!!! Την ξελίθισαν…

Τελικός προορισμός η ιστορική ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ όπου εκεί, μετά από συνεργασία - συνεννόηση μας ανέμεναν ο Χρήστος Καπερώνης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας - Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών και Μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας Αιμίλιος Αντωνάκης και πολλοί Πηγιώτες και κατευθυνθήκαμε στα Απομεινάρια της Θρυλικής ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ και της ΚΟΥΛΙΑΣ.

Οι Μενέλαος Παπαδημητρίου, Χρήστος Καπερώνης, Κώστας Γραμμένος και Αιμίλιος Αντωνάκης με το Γεώργιο Γκράσσο αναφέρθηκαν στο ιστορικό της Γέφυρας από κατασκευής της από τον Άγιο Βησσαρίωνα, μητροπολίτη Λάρισας – το 1514 -1515 – ως την ανατίναξή της στις 28.3.1949.
<< Τόνισαν μεταξύ άλλων την τεράστια σημασία της, όσο ζούσε, αλλά και την εξ ίσου μεγάλη σημασία της ως ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο για την ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου (ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο Γεφύρι των Βαλκανίων).

Επίσης αναφέρθηκαν και στην προσπάθεια ανακατασκευής της, την αναστήλωση της Κούλιας και τη διάσωση της Κουτσοκαμάρας που ξεκίνησε επίσημα το 2009 από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας, την δωρεάν προμελέτη από τους μηχανικούς Κώστα Κωτή και Αναστασία Κουτή, την 1η Επιστημονική Ημερίδα στις Πηγές Άρτας το 2010, το γύρισμα ντοκυμαντέρ-ταινίας από το σκηνοθέτη της ΕΡΤ Νίκο Παπαθανασίου (σημειωτέον ότι η ταινία θα προβληθεί στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ανθηρού στις 23.7.2017) και το ότι τα τελευταία χρόνια, με την διαχρονική βοήθεια του συμπατριώτη (από Μεγαλόχαρη Άρτας και σημαίνον στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ.


Η υπόθεση ανακατασκευής της και η ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου έχουν αγκαλιαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου επισκέφθηκε τα απομεινάρια της στις 23.8.2015, δηλώσεις από κορυφαίους πολιτικούς άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Μάρτιν Σούλτς, Τζιάννι Πιτέλα, Σύλβια Κόστα, σχεδόν όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές –όπως Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου, Μανώλης Γραμματικάκης, Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Χατζημαρκάκης, οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που κατέκτησε το EURO το 2004 που υπέγραψαν επάνω στην φωτογραφία της θρυλικής Γέφυρας κ.α.) και στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Αναφέρθηκαν επίσης στην επίσκεψη στα απομεινάρια της Γέφυρας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ στις 23.8.2016 και στη δική του δέσμευση για τη στήριξη της Ανακατασκευής!!!


Η προσπάθεια τώρα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πολυτεχνείο), όπως δεσμεύτηκαν πρόσφατα ο Υπουργός κ. Σπίρτζης και ο Πρύτανης κ. Μήτκας, να προχωρήσουν την υπόθεση αναλαμβάνοντας και περατώνοντας τη μελέτη για την Ανακατασκευή της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ, την Αναστήλωση της ΚΟΥΛΙΑΣ και τη διάσωση της ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ.

Τα θεμέλια στήριξης της υπόθεσης έχουν μπει γερά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!!!
Άμποτε να δούμε και την πραγματική θεμελίωση του Θεογέφυρου των Βαλκανίων!!! >>

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς η πρότασή μας (Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου) ώστε να καθιερωθεί Πανελλήνια η 28η Μαρτίου, ημέρα ανατίναξης της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, ως ημέρα των γεφυριών, όπου όλοι οι συνεργαζόμενοι θα πραγματοποιούν δράσεις για τα πετρογέφυρα της περιοχής τους με ιδιαίτερη αναφορά στη Γέφυρα Κοράκου.

Μετά το πέρας της Ημερίδας μια πρώτη ανάσα στην ταβέρνα ΑΧΕΛΩΟΣ του Βασίλη Παπαϊωάννου (άριστη εξυπηρέτηση) και η συνέχεια της περιποίησης στο Ανθηρό – στους Αγίους Αναργύρους.

Εκεί οι εκπαιδευτικοί φιλοξενηθήκαν στο Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού στις 1.7.2017 από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λαγκαδίου Ανθηρού Αργιθέας «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Και αρκετοί μπήκαν και στο χορό και το ’φεραν <νια γύρα>!!!

Μάλιστα δε το ζεύγος των εκπαιδευτικών Χριστίνα και Γιώργος Υφαντής, από το Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, (άνθρωποι της Παράδοσης και του Πολιτισμού – με ξεχωριστή προσφορά), ήξεραν και χόρεψαν μαζί μας και <<τον Κλειστό χορό της Αργιθέας>>!!!
Έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!

Την εισήγησή μας, με ιδιαίτερη συγκίνηση αφιερώσαμε στον αείμνηστο ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΑΛΑ από τις Πηγές Άρτας, (πρώην Γεν. Δ/ντή του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, από τους συν-οραματιστές και πρωτοστάτες για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, την αναστήλωση της Κούλιας και τη διάσωση της Κουτσοκαμάρας μαζί με τους Λάμπρο Φώτο, Νίκο Ζήση, Χρήστο Καπερώνη και άλλους Πηγιώτες, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και το κενό του για την περιοχή είναι δυσαναπλήρωτο).

Κώστας Γραμμένος, Eκπαιδευτικός ΚΠΕ Μουζακίου
Μενέλαος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος Αθηνών-Συγγραφέας
Πρόεδρος Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας-Αρτας
για την Ανακατασκευής της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ

Σημείωση: Για το ιστορικό της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ:
https://www.google.gr/url… καθώς και ΕΔΩ: https://www.google.gr/url…

 Μενέλαος Παπαδημητρίου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης