Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Νέα παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων


- Με τον ισχύοντα νόμο 4178/2013 

Νέα παράταση 45 ημερών, έως τις 23 Ιουλίου 2017, δόθηκε στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση για τα ακίνητα τους στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου 4178/2013, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ),... ...η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, που θα γίνει άμεσα, την οποία υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στις 7 Ιουνίου 2017.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη αφού στις 8 Ιουνίου 2017 έληγε η πέμπτη παράταση του νόμου που είχε δοθεί πριν έναν μήνα. Παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε στις 7 Ιουνίου 2017 στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΚΕ.Ν.Ε. το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί προτού εκπνεύσει το διάστημα αυτό, οπότε τα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης θα ρυθμίζονται πλέον με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Με τον νέο νόμο αλλάζει και πάλι το σκηνικό για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για παράδειγμα, αυξάνονται οι δόσεις των επιβαλλομένων προστίμων από 60 σε 80 ενώ το ύψος τους θα καθορίζεται πλέον τόσο βάσει κοινωνικών όσο και περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Ειδικότερα, αυξάνονται τα πρόστιμα σε προστατευόμενες περιοχές , ενώ εξετάζεται ακόμη η διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι για παράδειγμα, η αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνιους ανέργους. Και στον νέο νόμο, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η ημερομηνία - ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου που είναι ο Ιούλιος του 2011.

Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές που προωθούνται:

-Η δημιουργία διακριτής δομής (Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος) που θα ασχολείται με τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

-Η Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου. Πρόκειται για την επέκταση του προγράμματος e-poleodomia μέσω της δημιουργίας νέας πλατφόρμας καταγραφής και επικαιροποίησης κάθε πληροφορίας που σχετίζεται με τη χωροταξική και πολεοδομική κατάσταση κάθε Δήμου αλλά και την εξέλιξη του πολεοδομικού σχεδιασμού και την παρακολούθηση χρονοδιαγραμμάτων έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων.

-Η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων.

-Ο νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Έτσι, προβλέπεται η κατηγοριοποίηση των οικοδομικών αδειών, βάσει του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε κτηρίου κι άλλων αμιγώς πολεοδομικών κριτηρίων.

Ευάγγελος Χρηστάκης
Πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου