Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Κατάρ: Aπό Τουρκία νερό και τρόφιμα


-  Έκτακτη διμερής συμφωνία

Εντός της ημέρας το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να πάρει απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεταδίδει το Reuters, διευκρινίζοντας ότι πρακτικά ενεργοποιείται διμερής συμφωνία Άγκυρας – Κατάρ η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία συνδράμει το εμιράτο του Κόλπου σε περιόδους κρίσης.Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε ήδη δριμύτατα τα αραβικά κράτη για τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, δηλώνοντας πως η απομόνωση της συγκεκριμένης χώρας και η επιβολή κυρώσεων εναντίον της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα – η οποία όπως και το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο όσο και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ από το 2014.

Το Κατάρ συζητά με το Ιράν και την Τουρκία για να διασφαλίσει προμήθειες τροφίμων και νερού εν μέσω ανησυχιών για πιθανές ελλείψεις, δύο ημέρες αφού οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με τη χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τα προϊόντα θα εισαχθούν στη χώρα μέσω εμπορικών πτήσεων της Qatar Airways. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αρκετά αποθέματα δημητριακών στην αγορά του Κατάρ για τέσσερις εβδομάδες και η κυβέρνηση διαθέτει μεγάλα στρατηγικά αποθέματα τροφίμων στη Ντόχα
.
Κι ενώ το ρήγμα που προκλήθηκε στον αραβικό κόσμο την Δευτέρα διευρύνεται, το Αμπού Ντάμπι και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν το Κατάρ «να αλλάξει τις πολιτικές του» και όχι «μια αλλαγή καθεστώτος» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας.

Επτά αραβικές χώρες με επικεφαλής τη σουνιτική Σαουδική Αραβία, διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του Ριάντ.


 madata.gr/
ΑΠΕ,REUTERS ert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου