Παλαίωση κρασιού στο βυθό της θάλασσας


Πριν από δύο χρόνια, μια ένωση οινοποιών στη Γαλλία έριξε 120 φιάλες από κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Μεσόγειο Θάλασσα, ως μέρος ενός πειράματος για να διαπιστωθεί εάν η παλαίωση στη θάλασσα είναι καλύτερη ποιοτικά για το κρασί από αυτήν σε παραδοσιακά κελάρια.



Τα μέλη της οργάνωσης οινοπαραγωγών “Les vins de Bandol” δήλωσαν ότι εμπνεύστηκαν για να οργανώσουν αυτό το πείραμα μετά την ανακάλυψη αμφορέων με κρασί που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της θάλασσας, όπου είχαν παραμείνει εκεί χιλιάδες χρόνια.

Αλλά αυτό που πραγματικά τους ενέπνευσε ήταν η ανακάλυψη άθικτων παλαιών μπουκαλιών κρασιού που είχαν χαθεί στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το περιεχόμενο των οποίων είχε εξαιρετική γεύση, σύμφωνα με τους ειδικούς του κρασιού.

Θεωρητικά, το θαλάσσιο στρώμα, σε 40 μέτρα βάθος, φαινόταν σαν ένα εξαιρετικό μέρος για την παλαίωση του κρασιού, αλλά εκείνοι χρειάζονταν αποδείξεις ότι αυτό το μοναδικό περιβάλλον έδινε στο κρασί καλύτερη γεύση.

Έτσι το καλοκαίρι του 2015 έριξαν 120 φιάλες από τα καλύτερα κρασιά τους στη Μεσόγειο Θάλασσα με σκοπό να τα συλλέξουν έναν χρόνο αργότερα και να δοκιμάσουν.

“Όλοι οι τύποι κρασιού μπορούν να βυθιστούν στο νερό, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο Philippe Faur-Brac, εμπειρογνώμονας οίνου που κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου σωματοποιητή στον κόσμο το 1992.

Παραθέτει ένα παρόμοιο πείραμα πριν από 20 χρόνια, όπου μπουκάλια από λευκό κρασί από το Noirmoutier, ένα νησί στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού, διατηρήθηκαν για λίγους μόνο μήνες στο βυθό, δίπλα σε μια καλλιέργεια στρειδιών, και ανέπτυξε εξαιρετική πολυπλοκότητα γεύσης.

Ο Faur-Brac ισχυρίζεται ότι το θαλάσσιο στρώμα έχει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για τη συντήρηση του κρασιού. Πολύ μικρό φως φτάνει στα 40 μέτρα κάτω από το νερό, δεν υπάρχει αέρας, η θερμοκρασία είναι σχετικά δροσερή και, το σημαντικότερο, σταθερή όλον τον χρόνο.

Οι φιάλες βυθίστηκαν μέσα σε ένα κυψελοειδές δοχείο. Ταυτόχρονα, 120 φιάλες των ίδιων κρασιών τοποθετήθηκαν σε ένα κελάρι, για να λειτουργήσουν ως δείγμα ελέγχου.

Το περασμένο φθινόπωρο, παρασχέθηκαν δείγματα σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων οίνου, για την αρχική αξιολόγηση της διαδικασίας. Ο Gisèle Marguin ανέφερε ότι το κρασί που γεύθηκε είχε ένα καλό σώμα, με νότες μαύρων φρούτων και σοκολάτας, αλλά σημείωσε ότι τα δευτερογενή αρώματα δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κρασί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Σύμφωνα με τον Philippe Faur-Brac, πολλοί οινοπαραγωγοί μιλούν για τα οφέλη της υποβρύχιας παλαίωσης ενώ κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών θέλουν να το δοκιμάσουν με ρούμι και κονιάκ.




perierga

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης