Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με 22 νεκρούς και 59 τραυματίες στο Μάντσεστερ


- Συνελήφθη 23χρονος 

 Τραγικός είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης από τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε λίγο μετά το τέλος συναυλίας στο Manchester Arena του Μάντσεστερ στην Αγγλία το βράδυ της Δευτέρας. (ΒΙΝΤΕΟ)



Η βρετανική αστυνομία ανέφερε με tweet της το μεσημέρι της Τρίτης ότι συνελήφθη ενας 23χρονος άνδρας στο νότιο Μάντσεστερ. «Σε σχέση με το περιστατικό της περασμένης νύκτας στη Manchester Arena, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι συλλάβαμε έναν 23χρονο άνδρα στο νότιο Μάντσεστερ» ανέφερε.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq.

Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena.






Η έκρηξη δημιούργησε πανικό στους θεατές που προσπαθούσαν να βγουν άρον άρον από το κτήριο, με την αστυνομία να βοηθά στην απομάκρυνση του κόσμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομική διεύθυνση του Μάντσεστερ, υπάρχουν αρκετά επιβεβαιωμένα θύματα, που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τα 22, αλλά και τουλάχιστον 59 τραυματίες. Στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της περιοχής.

Όπως μεταδίδει το BBC, αυτόπτες μάρτυρες που παρακολουθούσαν τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μετέφεραν ότι άκουσαν μια τεράστια έκρηξη στο Μάντσεστερ Αρένα. 

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού η τραγουδίστρια είχε αποχωρήσει από τη σκηνή. Aργότερα η ίδια έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι είναι συγκλονισμένη, ενώ παράλληλα ακυρώθηκε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εμφανίσεών της.

Τεράστια ήταν από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση των Αρχών. Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, καθώς και δυνάμεις της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι ο δράστης ήταν ένα άτομο, που επίσης έχασε τη ζωή του. Επιβεβαιώθηκε ότι κουβαλούσε εκρηκτικά.

Οι Αρχές έκαναν επίσης γνωστό ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους του Μάντσεστερ και άλλων μεγάλων πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά, ενώ δεν έχουν γίνει άλλες συλλήψεις.




Αγρυπνία την Τρίτη στο Μάντσεστερ


Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρνχαμ κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν σε μια αγρύπνια προς τιμή των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε τη Βρετανία.

Ο Μπέρνχαμ έχει ήδη εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ μετά τη λήξη μιας συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι.

«Παρακαλώ ελάτε μαζί μας στην αγρύπνια στην πλατεία Άλμπερτ σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Θρηνούμε σήμερα, αλλά είμαστε δυνατοί», έγραψε ο Μπέρνχαμ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μηνύματα συμπαράστασης πολιτικών και διασημοτήτων ανά τον κόσμο

Τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τον αποτροπιασμό τους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ αργά χθες βράδυ, εκφράζουν μέσω Διαδικτύου πολιτικοί και διασημότητες από όλο τον κόσμο.

Δήλωση για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ έκαναν τα Ανάκτορα μέσω Twitter. «Η Βασίλισσα εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια σε όλους αυτούς που επλήγησαν στα χθεσινά ειδεχθή γεγονότα στο Μάντσεστερ».
«Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι στις οικογένειες του Μάντσεστερ», γράφει σε tweet η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μελάνια Τραμπ.

«Σκέφτομαι και προσεύχομαι για όλους αυτούς που επλήγησαν από τη φοβερή έκρηξη. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την εκπληκτική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών», γράφει ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Το Λονδίνο στέκεται δίπλα στο Μάντσεστερ, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χθες και στη γενναία αποστολή της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων», γράφει το μήνυμα που ανάρτησε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Τα συλλυπητήρια του έστειλε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της Βρετανίας Τιμ Φάρον:«Τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στα θύματα και στις οικογένειες του Μάντσεστερ. Όπως πάντα η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων επέδειξε γενναιότητα και ετοιμότητα».

Ο διάσημος βρετανός αστέρας του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος έζησε καιρό στο Μάντσεστερ δήλωσε συγκλονισμένος από το συμβάν. Σε μία ανάρτησή του στο Facebook αυτός ο πατέρας τεσσάρων παιδιών έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος ως πατέρας και ως άνθρωπος γι αυτό που συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι σε όλους εκείνους που επλήγησαν σε αυτή την τραγωδία...».

Παρόμοια ανάρτηση ανέβασε και η σύζυγός του Βικτόρια Μπέκαμ.
«Είμαι συγκλονισμένος και απογοητευμένος από τα γεγονότα αυτά. Στέλνω την αγάπη μου στις οικογένειες των πληγέντων», έγραψε σε tweet ο πρώην τραγουδιστής των OASIS και νυν των Beady Eye Λίαμ Γκάλαχερ.

Την αγάπη του στην Αριάνα Γκράντε και στους θαυμαστές της έστειλε μέσω Διαδικτύου το αμερικανικό συγκρότημα Fifth Harmony: «Προσευχόμαστε για όλους αυτούς που συμμετείχαν χθες στη συναυλία, για την Αριάνα και τους θαυμαστές της».

Συλλυπητήρια απέστειλαν επίσης οι αμερικανίδες τραγουδίστριες Κέιτ Πέρι και Τέιλορ Σουίφτ, ενώ οι «γερόλυκοι» της ροκ Ρόλινγκ Στόουνς ανάρτησαν μηνύματα στο Twitter γράφοντας: «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από τη χθεσινή τραγωδία στο Μάντσεστερ. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας σε όσους επλήγησαν από τα χθεσινά γεγονότα».

Μαρτυρίες: Ήταν βόμβα


Δεκάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στον συναυλιακό χώρο μίλησαν στα Μέσα Ενημέρωσης της Βρετανίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι άκουσαν έκρηξη βόμβας.

«Ήταν σίγουρα βόμβα, ακούστηκε στο χώρο του φουαγέ» δήλωσε στο BBC η Έμα Τζόνσον, η οποία μαζί με το σύζυγό της περίμεναν να παραλάβουν τα δύο τους παιδιά.

«Όλο το κτίριο τραντάχτηκε. Ακούστηκε μια έκρηξη, μετά λάμψη και φωτιά. Μπορούσαμε να δούμε παντού ανθρώπους πεσμένους» συνέχισε.

Ο Άντι Χόλεϊ, ο οποίος επίσης είχε πάει να παραλάβει τη γυναίκα και την κόρη του, μίλησε με βεβαιότητα για έκρηξη. «Το ωστικό κύμα με έριξε περίπου ένα μέτρο μακριά. Όταν σηκώθηκα, έβλεπα παντού ανθρώπους στο έδαφος. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μπω στο χώρο της συναυλίας να βρω την οικογένειά μου. Ευτυχώς, ήταν καλά.»

Έγινε γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων και όχι στον κυρίως χώρο της συναυλίας.

 Στον χώρο ακολούθησε πανικός, καθώς χιλιάδες άτομα προσπάθησαν να βγουν από τον συναυλιακό χώρο τρέχοντας και κλαίγοντας.

Η εταιρεία του σιδηροδρόμου ανακοίνωσε πως έκλεισε σταθμός Manchester Victoria, που βρίσκεται κοντά στον συναυλιακό χώρο.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ κάλεσε τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή.

 tovima.gr/









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ