Συμπληρωματικές προτάσεις Καχριμάνη για δασικούς χάρτες


Συμπληρωματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε περιοχές της Ηπείρου με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπέβαλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,... 




...μετά και τη συνάντηση - συζήτηση που έγινε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος την περασμένη Τρίτη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελο. 

"Εμείς δεχόμαστε ως τεκμήριο για χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων τις αεροφωτογραφίες του 1945, του 1960 και του 1997. Για μας η ημερομηνία του 2007, που λαμβάνεται υπόψη για τους δασικούς χάρτες,  αφορά αποτύπωση μέσω του Google και δεν έχει πραγματική ισχύ", είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

"Υπάρχει- συνέχισε- τεράστιο πρόβλημα ειδικά με εκτάσεις, όπως είναι τα αμπέλια της Ζίτσας, με άλλες που είναι κληροτεμάχια όπως π.χ. στους Κουκλιούς, που τμήμα τους έχει χαρακτηριστεί ως δάσος, με άλλες εκτάσεις που έχουν γίνει σχετικές διαδικασίες αποτερματισμού  όπως στην περιοχή της Βελλάς από το έτος 1985, με εκτάσεις που έχουν κερδηθεί στα δικαστήρια και ανήκουν στο Δήμο Μετσόβου και σε περιοχές του Ζαγορίου,  ως  επίσης και πολλές εκτάσεις που έχουν αγοραστεί σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας ως βοσκότοποι από μετακινούμενους κτηνοτρόφους κυρίως από την περιοχή Μετσόβου, κι αυτές ονομάζονται δάση ή δασικές εκτάσεις".

Προβλήματα με τις εκτάσεις ΟΣΔΕ

Πρόσθετα προβλήματα εντοπίζονται και στη διαδικασία των ενστάσεων, αλλά και στην υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Περιφερειάρχη να εξηγεί σχετικά: "Για τα βοσκοτόπια, όπως είπε ο Αν. Υπουργός, λόγω μη ύπαρξης διαχειριστικών χαρτών δίδεται τεχνική λύση, άρα δεν μπορεί να βρει εύκολα κάποιος που είναι η έκταση που του έχει οριοθετηθεί.  

Για τις γεωργικές όμως και μόνο καλλιέργειες όλοι ενόψει υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ πρέπει να ενημερωθούν για το πως έχουν χαρακτηριστεί οι εκτάσεις τους στην ανάρτηση. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και δεν γνωρίζω πως θα δοθούν διάφορες λύσεις".

 "Πρότεινα - συνέχισε ο κ. Καχριμάνης- στα χαρακτηριζόμενα ΑΔ με Δ ως δάσος,  να δοθεί το δικαίωμα στους ιδιώτες που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους, να καλλιεργήσουν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως αμπέλια, καστανώνες, μηλιές, μύρτιλα κλπ, ώστε να τηρείται το ισοζύγιο, κάτι που ο κ. Φάμελος υποσχέθηκε να το εξετάσει".

Τέλος ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήγησε ότι ναι μεν τα προβλήματα που επισημαίνονται είναι σοβαρά, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση να έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, επικαλέστηκε δε και τους περιορισμούς που τίθενται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Αμφισβήτηση των δασικών χαρτών

"Πιστεύω - κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης- ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφετηρία το 2007, έτος  το οποίο λήφθηκε υπόψη για την εκπόνηση των δασικών χαρτών που δεν στηρίζονται σε καμιά αεροφωτογραφία παρά στο Google

Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για να τους ενημερώσουμε πως θα κάνουν τις ενστάσεις, γιατί ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση, χωρίς να έχει βοήθεια από πουθενά και μέσα στα γενικά έξοδα που έχει και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση καλείται να δώσει λύση σε κάτι που το βρήκε από τους γονείς του".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ